CPR solicită ca Ministerul Sănătăţii să informeze: Cât de aprovizionată cu echipamente, produse şi medicamente este Moldova în faţa virusului Wuhan
alte articole
Experţii Centrului pentru Politici şi Reforme solicită autorităţilor de la Chişinău să informeze corect cetăţenii în ceea ce priveşte măsurile întreprinse de către instituţiile competente pe parcursul ultimelor săptămâni în vederea aprovizionării cu echipamente, produse şi medicamente necesare în lupta cu virusul Wuhan.
Totodată, aceştia au punctat că în cel mai scurt timp aşteaptă răspunsuri la mai multe întrebări, la următorul briefing de presă al ministrului Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, şi pe pagina web a ministerului:
- au fost sau nu dotate toate spitalele cu echipament de protecţie pentru personalul medical? Ce tip de echipamente a fost procurat din cel recomandat de OMS: mănuşi, măşti medicale, halate medicale, costume de protecţie, ochelari de protecţie şi măşti de protecţie? Conform OMS deficitul actual de echipament personal de protecţie pune în pericol viaţa lucrătorilor medicali, dar şi a celor ce sunt în contact cu ei;
- cu ce fel de produse din categoria săpun şi produse dezinfectante, şi în ce cantitate au fost dotate spitalele din Republica Moldova?
- câte teste pentru detectarea Covid-19 au fost obţinute, achiziţionate? Unde pot fi făcute aceste teste şi în ce condiţii? Vor fi organizate noi livrări în viitorul apropiat?
- ce stocuri avem de medicamente cu care pot fi trataţi cei ce sunt deja infectaţi cu Covid-19 Urmează să avem noi livrări?
- câte locuri au fost pregătite pentru pacienţii ce sunt suspectaţi de infectare cu Covid-19 şi în ce instituţii?
- cât de dotate sunt secţiile de terapie intensivă din R. Moldova? Câţi pacienţi vor putea fi internaţi în aceste secţii? Câte aparate de ventilat mecanic avem? Câte paturi avem în spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă” pregătite pentru terapie intensivă?
- sunt sau nu dotate punctele de trecere a frontierei de la Leuşeni şi Sculeni cu scannere pentru detectarea febrei? Din mai multe surse am fost informaţi că cei ce revin acasă, nu trec acest tip de verificări;
- ce strategie de comunicare intenţionează să adopte autorităţile R. Moldova în ceea ce priveşte informarea tuturor cetăţenilor referitor la măsurile individuale pe care le poate întreprinde fiecare din ei? Se face diseminarea online a materialelor informative, cel puţin a celor deja pregătite de OMS? Momentan considerăm comunicarea autorităţilor ca fiind ineficientă;
- ce măsuri sunt întreprinse de către autorităţi pentru asigurarea respectării regimului de carantină de către cetăţenii cărora le-a fost impus? Cine monitorizează aceşti cetăţeni?
- ce fel de asistenţă primesc cei care sunt în carantină la domiciliu?
„Cerem, de asemenea, să fim informaţi corect în ceea ce priveşte numărul celor infectaţi şi aflaţi în carantină. În condiţiile unei pandemii globale, a situaţiei şubrede a sistemului nostru de sănătate, al numărului mare de cetăţeni ai Republicii Moldova ce revin din zonele afectate de COVID-19, este necesară o responsabilizare maximală a întregii societăţi şi, în primul rând, a autorităţilor. Cerem să se facă abstracţie de faptul că suntem într-un an electoral. Apelăm la responsabilitatea guvernanţilor noştri: indiferent de cine i-a votat, ei reprezintă toţi cetăţenii R. Moldova”, au punctat experţii.