Expert din R. Moldova: Criza coronavirusului poate fi scurtată prin efort comun şi fără interferenţa lui Dodon

Veaceslav Negruţa, Expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, Expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruta)

Expertul de la Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă consideră că efortul oamenilor de a opri răspândirea virusului Wuhan în Republica Moldova prin autoizolare acasă nu are nici un efect decisiv dacă autorităţile aplică în continuare tactica "paşilor mici".

Acesta atenţionează că din varii considerente, oficialii tolerează nerespectarea demonstrativă şi sabotarea propriilor decizii anterioare, menţionând că autorităţile cochetează cu biserica „de-a v-aţi ascunselea (în declaraţii oficiale)”.

În opinia fostului ministru al Finanţelor, măsurile întreprinse pentru oprirea coronavirusului nu vor atinge scopul scontat: „Dacă mâine (deşi trebuia de ieri) nu sunt opriţi acasă bugetarii şi funcţionarii care nu au treabă la birou cu combaterea coronavirusului. Dacă nu este oprit valul de umblat prin oraş/sat fără treabă a celor care au fost trimişi acasă (elevi, studenţi, alte categorii).”

„Prezenta stare de lucruri doar perpetuează şi face tot mai lungă şi costisitoare oprirea virusului. Şi pentru stat, şi pentru fiecare în parte care s-a autoizolat (din responsabilitate civică), şi pentru afaceri care suportă pierderi”, a adăugat expertul, precizând că măsurile expuse trebuiau luate acum câteva zile ca să fie vreun efect de la autoizolarea cetăţenilor responsabili şi de la jumătăţile de măsură luate anterior de autorităţile de la Chişinău.

În concluzie, Veaceslav Negruţă a solicitat tuturor să stea acasă. „Opriţi umblatul cu jumătăţi de măsuri! Retrageţi şahmatiştii (Dodon n.r.) şi interferenţa lor din gestionarea crizelor! Această perioadă poate fi scurtată prin efort comun şi fără coordonatori umflaţi de propria înălţime.”

Igor Dodon a participat duminică seara la şedinţa Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirusului din cadrul MAI, unde a repetat informaţia expusă pe parcursul zilei de către premierul Ion Chicu şi ministrul Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu, menţionând că în funcţie de evoluţia situaţiei din zilele următoare, Parlamentul va decide dacă se impune sau nu declararea stării de urgenţă.

Chiar dacă şeful statului i-a îndemnat pe toţi să stea acasă, acesta nu a explicat agenţilor economici dacă le va fi acordat vreun suport financiar din bugetul de stat în contextul sistării forţate a activităţii, limitându-se la un mesaj electoral că „bugetul nu este afectat şi totul va fi bine”.

Presa de la Chişinău a relatat că duminică slujbele religioase au continuat în bisericile ortodoxe din R. Moldova, în pofida deciziei guvernului ca acestea să fie sistate pentru a limita răspândirea coronavirusului.