CPR Moldova: Investigarea infracţiunilor bancare şi recuperarea banilor furaţi - egale cu zero
alte articole
În vederea informării obiective a cetăţenilor Republicii Moldova referitor la infracţiunile bancare, dar şi pentru o mai bună înţelegere a subiectului, Centrul de Politici şi Reforme (CPR) Moldova vine cu o nouă analiză a sectorului financiar bancar.
„De când a apărut în vizorul public, subiectul infracţiunilor bancare a fost sub permanent risc de manipulare a datelor şi dezinformare a cetăţenilor. Spre regret, o bună parte a acestor manipulări veneau din partea instituţiilor statului. În realitate, eforturile depuse în investigarea infracţiunilor şi recuperarea banilor furaţi, au fost egale cu zero”, scrie watch.cpr.md
Potrivit unui raport al experţilor CPR Moldova, deşi ne aflăm deja în al patrulea an de când moldovenii au aflat de aceste infracţiuni devastatoare săvârşite în sistemul financiar bancar, în această perioadă au fost mai multe tentative de revizuire a informaţiilor despre sumele furate, precum şi tentative de prezentare a veniturilor din lichidarea celor trei bănci drept active recuperate din furt, dar totuşi nimic concret.
În 2013, înainte de criză, Banca de Economii (BEM), Unibank şi Banca Socială deţineau, conform rapoartelor lor financiare, active în valoare de 20,19 miliarde lei. În prezent, în procesul de lichidare s-au valorificat puţin peste 1 miliard lei, menţionează CPR Moldova.
„Este regretabil că Ministerul Finanţelor, deşi somat în repetate rânduri din 2016, insistă să nu facă o diferenţă între aceste două procese, (recuperarea miliardelor furate şi veniturile din lichidarea celor trei bănci n.r.) lucru ce trădează lipsa vreunei intenţii de investigarea onestă a infracţiunilor bancare de către autorităţi”, au menţionat experţii CPR.
Totodată, aceştia şi-au propus să monitorizeze acţiunile autorităţilor după alţi trei indicatori:
- legi noi aprobate, ca urmare a furtului. O administraţie responsabilă învaţă din greşeli şi corectează legile ce au dus la o criză sau alta;
- persoane condamnate în dosarele infracţiunilor bancare - spălările de bani şi furtul miliardului de dolari SUA;
- judecători sancţionaţi. Spălările de bani de peste 22 miliarde dolari SUA au fost posibile din cauza unui sistem judecătoresc corupt. Pentru a nu încuraja asemenea infracţiuni în viitor, statul trebuie să pedepsească judecătorii implicaţi în acest dosar.
Cu toate că solicitările de informaţii oficiale de la mai multe autorităţi ale statului au fost înaintate cu aproape trei săptămâni în urmă, autorii analizei au punctat că răspunsurile întârzie. Astfel, aceştia au decis, până la primirea unor răspunsuri clare, să indice „zero” bani recuperaţi din miliardul furat.
În context, experţii nu au ezitat să îndemne autorităţile de la Chişinău să revină la sinceritate în dosarul infracţiunile bancare.