Centrul de Politici şi Reforme Moldova solicită un sistem „e-integritate” funcţional în totalitate

Funcţionarea sistemului e-integritate se numără printre acţiunile din Memorandumul cu Uniunea Europeană privind asistenţa macro-financiară de 100 milioane euro pentru Guvernul RM, însă CPR Moldova a constatat că funcţionează în condiţii de vacuum normativ.
Cover CPR Moldova e-integritate
Cover CPR Moldova e-integritate (CPR Moldova)

Centrul de Politici şi Reforme (CPR) a înaintat o solicitare Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) şi Guvernului Republicii Moldova privind funcţionarea în prezent a sistemului e-integritate la în condiţii de vacuum normativ, fapt ce constituie un risc care trebuie remediat de urgenţă, dat fiind faptul că funcţionarii nou-numiţi îşi depun declaraţiile, cel puţin teoretic, deja începând cu luna ianuarie 2018.

„Începând cu 1 ianuarie 2017 sistemul e-integritate (declaraţii.ani.md) este funcţional din punct de vedere tehnic, ceea ce parţial îndeplineşte acţiunea numărul 14 din Memorandumul cu Uniunea Europeană privind Asistenţa Macro-Financiară (AMF) de 100 milioane euro. Acţiunea dată va fi evaluată în a doua tranşă”, se arată într-un comunicat al CPR Moldova.

De facto, explică autorii solicitării, sistemul ar fi operaţional din punct de vedere tehnic şi orice funcţionar, numit în funcţie după perioada de 1 ianuarie 2018, ar trebui să depună declaraţia de avere şi interese prin intermediul acestuia, deşi la moment, în sistem nu există nici o declaraţie pentru anul 2018. Mai mult decât atât, CPR Moldova a precizat că până în 31 martie 2018, toţi funcţionarii şi demnitarii urmează să depună declaraţiile anuale, iar până în acel moment sistemul trebuie să fie pe deplin funcţional, evidenţiind câteva considerente care urmează a fi abordate de urgenţă.

„Este adevărat că, în conformitate cu acţiunea 14, sistemul de verificare şi de declaraţie electronică este disponibil online şi permite transmiterea electronică a declaraţiilor. Aceeaşi acţiune prevede şi elaborarea legislaţiei secundare - a unui Regulament ce ar asigura mecanismul de funcţionare a sistemului e-integritate. Faptul că sistemul e-integritate la moment funcţionează în condiţii de vacuum normativ constituie un risc care trebuie remediat de urgenţă, dat fiind că funcţionarii noi-numiţi îşi depun declaraţiile, cel puţin teoretic, deja începând cu luna ianuarie 2018. Pe situl ANI nu este publicat un asemenea document, iar la solicitarea noastră, ANI a confirmat că acesta nu este, încă, disponibil public”, se stipulează în solicitarea CPR Moldova.

În context, autorii solicitării încurajează autorităţile să elaboreze, consulte calitativ şi aprobe legislaţia secundară cât mai curând, pentru a clarifica metodologia de verificaţie a declaraţiilor de avere şi a conflictelor de interese, notând în acelaşi timp faptul că aceasta trebuie să respecte câteva principii de bază: exclusiv electronic, uşor de utilizat, promovarea serviciilor şi instrumentelor electronice.

În opinia experţilor Centrului de Politici şi Reforme, declaraţiile trebuie să fie uşor de utilizat, pentru a face posibilă citirea lor electronică, întrucât deseori din cauza formatului documentelor postate pe paginile web ale instituţiilor publice, a calităţii joase a acestora nu este posibilă citirea, convertirea, copierea textului sau căutarea prin text, îngreunând semnificativ lucrul şi eficienţa muncii jurnaliştilor de investigaţie.

„Regulamentul dat trebuie să specifice clar atribuţiile şi responsabilităţile ANI şi ale Cancelariei de Stat în asigurarea tuturor funcţionarilor cu semnături electronice, pentru a preveni orice scenariu în care lipsa semnăturii electronice să constituie o scuză de a nu utiliza pe deplin platforma e-integritate. Or, din observaţiile noastre anterioare, autorităţile deseori invocă dotarea insuficientă cu semnături electronice drept un impediment din calea reformelor planificate de guvern”, a explicat CPR Moldova.

Astfel, în opinia autorilor, sistemul e-integritate va fi cu adevărat util, funcţional şi disponibil societăţii, permiţând totodată transmiterea electronică a declaraţiilor, iar instituţiile mass media vor lucra eficient pentru a aduce o transparenţă maximă în veniturile şi averile funcţionarilor şi demnitarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe