Cotroceniul reacţionează faţă de vizita lui Juncker în Rusia: "Avem semne de întrebare"

Vizita lui Juncker la un forum patronat de Putin, care tocmai a "avertizat" România că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti, ridică semne de întrebare.
Loredana Diacu
02.06.2016

alte articole

Leonard Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
02.06.2016

Decizia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a participa la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg ridică semne de întrebare, în contextul în care UE urmează să hotărască dacă va menţine sancţiunile economice şi politice impuse Rusiei după anexarea Crimeei, a declarat consilierul prezidenţial Leonard Orban pentru Hotnews.

"Avem semne de întrebare legate de participarea preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, eveniment care se va deschide în data de 16 iunie. (...) Semnele de întrebare se referă mai ales la contextul acestei vizite, chiar înaintea unei decizii importante privind reînnoirea sancţiunilor impuse Moscovei", a declarat Orban.

Reamintim că Juncker a anunţat că va lua parte la evenimentul găzduit la Sankt Petersburg de preşedintele Putin, în ciuda avertismentelor venite din mai multe capitale europene şi din Parlamentul European. În timp ce câţiva lideri UE, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, au vizitat Rusia de când au fost aplicate sancţiunile, aceasta va fi prima călătorie a lui Juncker în această ţară în calitate de preşedinte al Comisiei Europene.

Vizita lui Juncker va avea loc în condiţiile în care în luna iunie, UE trebuie să decidă dacă păstrează sancţiunile, care au fost contestate de Ungaria, Grecia şi Italia în timp ce ţările est-europene şi SUA susţin că acestea trebuie să rămână în vigoare până când Rusia îşi va respecta în totalitate obligaţiile prevăzute de acordul pentru pacea ucraineană semnat anul trecut la Minsk.

Lituania şi Letonia, foste republici sovietice acum membre UE şi NATO, sunt foarte îngrijorate de agresivitatea Rusiei şi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de vizita lui Juncker. Îngrijorată este, sau ar trebui să fie şi România, având în vedere că, recent, Putin "a avertizat" că ţara noastră şi Polonia s-ar putea găsi în raza de acţiune a rachetelor ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor