Corupţia şi 'sărăcia injustă' îi irită cel mai mult pe tinerii ruşi

(photos.com)
Epoch Times România
01.03.2013

'Mentalitatea tineretului rus: orientări politice şi idoli', astfel se intitulează sondajul de opinie realizat recent în 25 mari oraşe ruse, în rândul unor respondenţi cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani. După cum precizează directorul centrului care a realizat sondajul, Olga Krâştanovskaia, studiul a vizat nu doar 'modul în care tinerii relaţionează cu puterea', ci şi 'cum trăiesc ei şi dacă se consideră fericiţi şi satisfăcuţi', relatează cotidianul moscovit Utro.

Sondajul de opinie a relevat un 'trend în masă' la tineretul rus: acela de a se considera şomeri. 'Tinerii se află în afara oricărei scări sociale', subliniază Krâştanovskaia. Dacă înainte, pe vremea Uniunii Sovietice, odată intrat ca profesor sau medic în sistemul muncii ajungeai, după o serie de perfecţionări, să te pensionezi tot din acea profesie, în prezent în Rusia există doar 'nişte câştiguri, care astăzi sunt, mâine nu', iar omul 'nu simte că se îndreaptă spre ceva ferm', subliniază experta.

Astfel, unii profesori ajung să lucreze ca meditatori, juriştii - ca liberi consultanţi, jurnaliştii devin freelanceri. Astfel, în Rusia a avut loc o 'perturbare a caracterului de traseu al vieţii şi oamenii nu simt că s-au plasat pe o anumită cale, că viaţa lor va evolua conform unui anumit scenariu'. În general, societatea rusă se află în stare de anomie, când nu există o înţelegere clară nici a structurii societăţii, nici a locului personal în aceasta, nici a principiilor după care omul s-ar putea realiza în interiorul acestei structuri.

Din cauza acestui lucru, sentimentele preponderente ale tineretului rus sunt astăzi dezamăgirea şi incertitudinea. În ceea ce priveşte ataşamentele politice, tinerii ruşi sunt puţin interesaţi de politică. În marea lor majoritate ei se consideră liberali, însă în acelaşi timp nu simpatizează Partidul Liberal-Democrat condus de Vladimir Jirinovski. 'Demarcarea unor partide este incorectă, iar acest lucru acutizează sentimentul de neîncredere şi înstrăinare', este de părere Olga Krâştanovskaia.

Pe politicieni tineretul rus îi consideră corupţi. Totodată, în viziunea lor Rusia este o mare putere, dar care alunecă spre prăpastie. 'Da, Rusia are un trecut măreţ şi un măreţ viitor, însă astăzi ea se află într-o profundă criză', afirmă respondenţii.

Lexicul negativ predomină asupra celui pozitiv în răspunsurile date: 'Totul este rău', 'Totul este îngrozitor', 'Viitorul va fi şi mai rău'. Astfel, la tinerii din Rusia prevalează 'conştiinţa catastrofei', constată sociologii.

Cel mai mult pe tinerii ruşi îi irită corupţia şi sărăcia, mai ales 'sărăcia injustă'. 'Desigur, toţi ştiu că săraci există în toate ţările, însă atunci când un om a muncit toată viaţa ca profesor sau miner, iar apoi îşi încheie viaţa în sărăcie, o astfel de sărăcie este considerată o mare nedreptate. Corupţia este undeva departe, este arătată la televizor, dar sărăcia înseamnă bunici şi bunice, înseamnă părinţi, iar cu aceasta tinerii ruşi se confruntă zilnic', explică Olga Krâştanovskaia.

În ceea ce priveşte atitudinea faţă de politicieni concreţi, tinerii ruşi consideră că cel mai influent om politic este preşedintele şi tocmai el este cel care poartă cea mai mare răspundere pentru bătrânii săraci, pentru corupţie, pentru tineretul blocat pe scara socială şi pentru alunecarea Rusiei în prăpastie, conchide Utro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor