Corupţia din Europa "îţi taie răsuflarea". Aduce un prejudiciu de 120 de miliarde anual

Primul raport anticorupţie al Comisiei Europene a fost publicat luni. Rezultatele nu sunt tocmai încurajatoare. Din datele colectate reiese că gradul de corupţie din blocul celor 28 de naţiuni este "uluitor", economia europeană fiind prejudiciată cu aproximativ 120 de miliarde de euro.
(photos.com)
Andrei Pricopie
03.02.2014

Primul raport anticorupţie al Comisiei Europene a fost publicat luni. Rezultatele nu sunt tocmai încurajatoare. Din datele colectate reiese că gradul de corupţie din blocul celor 28 de naţiuni este "uluitor", economia europeană fiind prejudiciată cu aproximativ 120 de miliarde de euro.

Potrivit comisarului UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstroem, care a prezentat raportul, "corupţia subminează încrederea cetăţenilor în instituţiile democratice şi statul de drept, dăunează economiei europene şi privează statele de venituri fiscale extrem de necesare".

Comisarul notează că în ciuda faptul că statele membre fac foarte multe în ultimii ani pentru a lupta împotriva corupţiei, raportul arată că este departe de a fi suficient.

"Raportul sugerează ce se poate face şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu statele membre pentru a-l urma", a adăugat Malmstrom, potrivit RTT News.

Oficialul european a descris amploarea problemei din Europa prin sintagma "îţi taie răsuflarea".

Raportul explică situaţia din fiecare stat membru şi arată atât natura cât şi nivelul de corupţie, precum şi eficienţa măsurilor luate pentru lupta împotriva acesteia. De asemenea, acesta evidenţiază că este necesară o mai mare atenţie în ceea ce priveşte corupţia din statele membre.

Acest lucru este ilustrat de rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind atitudinea europenilor faţă de corupţie, care a fost, de asemenea, publicat odată cu raportul. Sondajul arată că trei sferturi din europeni sunt de părere că fenomenul corupţiei este larg răspândit şi mai mult de jumătate cred că nivelul de corupţie din ţara lor a crescut în ultimii trei ani. Unul din cei doisprezece europeni susţin că au experimentat sau au fost martorii unui caz de corupţie în ultimul an.

Suedia este una dintre ţările cel mai puţin corupte din UE. Când vine vorba de luptă împotriva corupţiei, Germania este printre cele mai bine clasate ţări din UE, potrivit raportului. Slovenia se remarcă printre statele centrale şi est-europene în lupta sa împotriva corupţiei.

Comisia a subliniat că abordarea integrată din Ţările de Jos pentru prevenirea şi detectarea corupţiei ar putea servi drept un model şi în alte părţi din UE.

Un procent de 25% din respondenţii care au participat la sondajul din Lituania au declarat că au experimentat sau au asistat la fapte de corupţie. Un nivel ridicat a fost, de asemenea, raportat şi în Slovacia, respectiv 21%, în timp ce doar 3% dintre respondenţii din Finlanda şi Danemarca au declarat că au experimentat sau asistat la acte de corupţie.

Un procent uluitor de 99% dintre companiile din Grecia susţin că fenomenul corupţiei este larg răspândită în ţara lor. Aproape jumătate din companiile din UE afirmă că singura modalitate de a reuşi în afaceri în ţara lor este de a avea legături politice. 32% dintre companiile care au participat la licitaţii publice/achiziţii publice susţin că din cauza corupţiei sunt împiedicate să câştige contracte, iar acest punct de vedere este cel mai larg răspândit în rândul companiilor din sectorul construcţiilor şi de inginerie.

Eficienţa în aplicarea legii şi urmărirea penală în cadrul investigării cazurilor de corupţie variază mult pe teritoriul UE. S-au înregistrat rezultate remarcabile în unele state membre. În altele, urmăririle penale de succes sunt rare sau investigaţiile durează perioade lungi de timp.

Dezvoltarea urbană şi construcţiile, precum şi sectorul sănătăţii, sunt printre sectoarele vulnerabile la corupţie într-un număr de state membre.

Raportul solicită standarde de integritate mai puternice în domeniul achiziţiilor publice şi sugerează îmbunătăţiri în mecanismele de control într-o serie de state membre. Raportul îşi propune să lanseze o dezbatere largă cu privire la măsurile de combatere a corupţiei, cu participarea activă a statelor membre UE, Parlamentului European, parlamentelor naţionale, sectorului privat şi societăţii civile.

Comisia a declarat că intenţionează să publice un raport UE anti-corupţie la fiecare doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor