Coronavirus, situaţia la zi în R.Moldova: 107 cazuri noi din 404 teste. Alte 12 persoane au decedat
alte articole
Pe parcursul zilei de luni 8 iunie, autorităţile de la Chişinău au testat 404 persoane, dintre care 107 au fost confirmate pozitiv la coronavirus. Astfel, numărul total al persoanelor infectate până în acest moment a ajuns la 9807.
Toate cazurile identificate pe parcursul zilei de luni sunt cu transmitere locală: Chişinău 23, Bălţi şi Comrat câte 15, Cahul 13, Criuleni 7, Căuşeni 6, Ceadîr-Lunga şi Transnistria câte 5, Rîşcani 4, Edineţ, Glodeni, Soroca şi Ştefan Vodă câte 2, Anenii Noi, Făleşti, Ocniţa, Sîngerei, Străşeni şi Taraclia câte 1 caz.
Din numărul total al cazurilor din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici 4, asistenţi medicali 3, ceea ce ridică bilanţul la 1784.
Totodată, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat că pe parcursul ultimelor 24 de ore, din cauza virusului Wuhan au decedat încă 12 persoane: o femeie de 69 ani din raionul Râşcani, un bărbat de 64 ani din municipiul Bălţi, un bărbat de 71 ani din municipiul Bălţi, o femeie de 61 ani din raionul Râşcani, o femeie de 62 ani din raionul Ceadîr-Lunga, un bărbat de 62 ani din municipiul Bălţi, o femeie de 64 ani din raionul Floreşti, un bărbat de 75 ani din municipiul Soroca, un bărbat de 64 ani din raionul Glodeni, o femeie de 76 ani din raionul Cimişlia, o femeie de 72 ani din raionul Orhei, o femeie de 60 ani din raionul Teleneşti.
Astfel, până la acest moment, din cauza virusului chinezesc au decedat 353 de moldoveni, iar 5738 au supravieţuit şi au fost externaţi.
În cadrul briefing-ului din această seară, secretarul de Stat Constatin Rîmiş a vorbit despre capacitatea sistemului de sănătate. La moment, în toate unităţile teritorial-administrative, sunt activate secţii destinate pacienţilor cu COVID-19. Numărul acestora este diferit şi depinde nu doar de capacitatea instituţiilor spitaliceşti, dar şi de situaţia epidemiologică din teritoriu.
Unele spitale utilizează doar paturile din secţiile de boli infecţioase, altele, pentru a răspunde numărului de cazuri în creştere, au reprofilat alte secţii (terapie, chirurgie etc.). Lucrul acesta se întâmplă prin decizia directorului instituţiei şi este coordonat cu fondatorul, care, în cazul instituţiilor raionale este Consiliul Raional, iar în cazul instituţiilor municipale, este Consiliul Municipal.
În municipiul Chişinău se manifestă creşterea constantă a numărului de cazuri noi de infectare. Pentru a anticipa suprasolicitarea spitalelor în perioada următoare, astăzi, a fost reactivat ca spital COVID, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. La moment, sunt disponibile 90 de paturi, inclusiv 5 de terapie intensivă. La necesitate vor fi activate şi alte secţii suplimentare, au anunţat autorităţile.