Corneliu Dobriţoiu, fostul ministru al Apărării Naţionale, audiat de procurorii DNA, în dosarul “Case pentru generali”

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-au chemat marţi la audieri pe fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile în dosarul “Case pentru generali”, anunţă B1 TV. Conform DNA, prejudiciul adus statului român se ridică la circa 700.000 de lei.
Corneliu Dobriţoiu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ana Petrescu
16.04.2013

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-au chemat marţi la audieri pe fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile în dosarul “Case pentru generali”, anunţă B1 TV. Conform DNA, prejudiciul adus statului român se ridică la circa 700.000 de lei.

Procurorii DNA îl acuză pe actualul senator liberal Corneliu Dobriţoiu, cât şi pe alţi generali din Armată că au cumpărat ilegal locuinţe de serviciu. Învinuiţii ar fi achiziţionat locuinţe aflate la dispoziţia angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale (MApN) la preţuri subevaluate, iar mai apoi le-au înstrăinat la preţul pieţii. Astfel, aceştia au obţinut ilegal diferite sume de bani.

Opt generali, printre care şi secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Floarea Şerban, care a fost recent demisă, Corneliu Dobriţoiu, Francisc Radici, Tudor Marcu, sunt în vizorul DNA. În prezent, anchetatorii DNA au demarat urmărirea penală a generalului Traian Pigui.

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu a susţinut că ancheta DNA în dosarul “Case pentru generali” în care figurează şi numele său reapare într-un context politic care ar putea fi legat de informaţiile privind preluarea portofoliului Apărării.

Senatorul PNL a mai precizat că atunci când şi-a cumpărat locuinţa a respectat toate condiţiile pentru achiziţionarea acesteia.

"Am respectat strict procedura de cumpărare a locuinţei de serviciu, iar verificarea condiţiilor pe care eu trebuia să le îndeplinesc în acest sens a intrat în competenţa altor structuri din Ministerul Apărării, cu care nu am fost într-o legătură de serviciu, într-o legătură de subordonare. Ceea ce mi se pare curios este ca o cercetare care înţeleg că a început în 2009, iar timp de patru ani nu am fost invitat să fac vreun act de procedură, se reia tocmai astăzi (marţi, 16 aprilie 2013 - n.r.), probabil într-un context politic şi mediatic, având în vedere faptul probabil că numele meu a apărut ca un posibil om care râvneşte la portofoliul Apărării", a afirmat Corneliu Dobriţoiu.

Alte dosare problematice întocmite de DNA, care vizează locuite de serviciu achiziţionate în mod ilegal, sunt cele ale generalului Francisc Radici, fostul şef al spionilor militari şi cel al fostului consilier prezidenţial, Sergiu Medar.

Cu toate că nu avea acest drept, generalul Francisc Radici ar fi cumpărat un apartament în zona parcului Cişmigiu, contra sumei de 18.000 de euro.

Potrivit aceloraşi surse, unul dintre motivele pentru care premierul Victor Ponta a schimbat-o din funcţia de secretar de stat pentru Armamente pe Floarea Şerban, din cadrul Ministerului Apărării, este legat de modul în care aceasta a obţinut casa de la MApN.

Fiu vitreg al lui Corneliu Dobriţoiu, trimis în judecată la finele anului trecut

În decembrie 2012, Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost deferit justiţiei, într-un caz de fraudă electorală. El a fost acuzat că a oferit bani şi bunuri pentru a-i convinge pe alegători să meargă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu care a avut loc pe 29 iulie. Alături de Samson au mai fost deferite justiţiei alte 16 persoane în acelaşi dosar.

Decizia de trimitere în judecată a lui Samson a fost luată de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj, în vederea exercitării dreptului la vot de către alegători, în schimbul unor foloase materiale constând în bani sau produse alimentare (mâncare şi băutură), au precizat procurorii. Pentru mituirea electoratului s-a alocat suma de 14.000 de lei.

Dumitru a oferit, prin intermediari, câte 50 de lei de persoană alegătorilor din cadrul unor comunităţi din comuna Floreşti, judeţul Cluj, mâncare şi băutură în valoare de 1.500 lei locuitorilor din cartierul Pata Rât pentru a-i convinge să voteze în cadrul referendumului.

În acelaşi dosar mai apar Tudorel Nica, Constantin Sebastian Biţu, Bogdan Cristian Măgurean, Nicuşor Ştefan Hanzi, fiecare acuzat de complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului, şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

De asemenea, în dosar mai apar şi numele lui Nicholas Vitto Niculae şi Gigi Daniel Chiraş, ambii acuzaţi de complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, precum şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului.

Alte persoane acuzate de autorităţi au mai fost Daniel Hoca, Marius Ioan Hoca, Petre Hoca, Florin Lăcătuş, Vasile Otvos, Adrian Aşchilean, Alexandru Hoca, gabriel Muza, Aladar Otvos şi Remus Zoleszak, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare multiplă a votului în cadrul referendumului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor