Cornel Călinescu: Orice nou dosar al DNA este un eşec de management
alte articole
Ministerul Justiţiei este în plin proces de elaborare a strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020. Prezent la Forumul de dezbateri Eurosfat, directorul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din cadrul Ministerului Justiţiei, Cornel Călinescu, a vorbit despre demersurile pe care le-a făcut instituţia sa în această direcţie.
"Din ianuarie am început, în primul rând la nivel instituţional, să ne consultăm cu partenerii noştri, din februarie am deschis şi dezbaterea publică cu organizaţiile neguvernamentale, cu mediul de afaceri şi este un proces care este în derulare nu foarte vizibil pentru că în momentul de faţă suntem în acea etapă în care tragem linia. Vedem ce a mers bine, vedem ce este de remediat şi ce este de adus nou în viitoarea strategie, iar toate acestea vor fi reflectate în draftul pe care foarte curând îl vom scoate în dezbatere publică.
Ca un rezultat al faptului că lucrăm împreună de trei ani jumătate - patru ani, listele nu sunt foarte diferite şi îmi permit să trec prin câteva din propunerile primite care, repet, au ieşit şi din evaluarea noastă ca fiind importante şi prioritare pentru viitorul document strategic. Şi o să trec peste cele care sunt foarte comune şi o să mă refer la acele teme care de obicei sunt catalogate drept tabu.
Vorbim de utilizarea discreţionară, sau clientelară a fondurilor publice, de alocări în acest mod dinspre sectorul public, vorbim de imunităţi, este o măsură restantă din strategia anterioară şi anume reglementarea nu neapărat a imunităţii ci a timpului în care se soluţionează cererile sistemului judiciar, o nevoie de o publicitate mai amplă cu privire la executarea contractelor din fonduri publice, recuperarea produsului infracţiunii care este vitală şi nu numai recuperarea, ci şi reutilizarea sa atât socială, cât şi publică", a declarat Cornel Călinescu.
O serie de alte solicitări vin dinspre zona mediului de afaceri şi aici directorul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni a punctat nevoia de competiţie loială. În mod repetat se vorbeşte despre companiile cu capital de stat şi nevoia de mai multă transparenţă şi integritate la nivelul acestor companii.
"De ce nu... în această încercarea de a adera la OCDE şi de a intra în grupul select al grupului anti-mită, un accent pe componenta de foreign bribery. Primim foarte des aceste întrebări – domnule, dar România are legislaţie în domeniu? Surprinzător, România are din 2003 tot ce putea fi incriminat în materie de national and foreign bribery. Este însă de lucru pe zona de punere în aplicare a acestui segment", a adăugat Cornel Călinescu.
Noua strategie pune accent pe prevenţie
Ministrul Justiţiei Raluca Prună declara, la Eurosfat, că noua strategie încearcă să mute accentul de pe acţiunea represivă a statului pe cea de prevenţie. Întrebat despre acest aspect, Cornel Călinescu a replicat:
"Referitor la accent, într-adevar, punctul principal este acela de a menţine cadrul legislativ şi instituţional stabil, cu resurse suficiente pentru a fi eficient şi cred că aceasta a fost cheia succesului pentru agenţii precum ANI sau DNA, însă suntem încă de părere că orice nou dosar al ANI şi al DNA este în sinea sa un eşec de management, de aici nevoia ca manegerii, şefii de instituţie să investească mai mult în prevenţie, în educaţia angajaţilor, putând în felul aceasta să ceară mai mule rezultate din cadrul instituţiei. Vom încerca să prioritizăm aceste măsuri preventive, evaluarea pe care am făcut-o – care în mod fericit coincide cu evaluările externe – ne spune că avem încă de lucru foarte mult pe protecţia avertizorilor de integritate.
Avem o legislaţie în domeniu de peste 10 ani care nu este aplicată. Avem aceste interdicţii post angajare sau recunoscute mai mult internaţional ca revolving doors reglementate însă fără mecanism de monitorizare. De asemenea, tema consilierii etice, care este tot de mult implementată dar care a rămas în stadiul de formă fără fond pentru că lipsesc resursele, mandatul clar, responsabilitatea alocată acestor persoane. Tot ca elemente noi care vor apărea faţă de strategia precedentă – prioritizarea sectoarelor, zonelor unde vom acţiona mai cu accent şi anume pe lângă cele deja menţionate în 2012-2015 vom acorda mai multă atenţie sectorului Sănătăţii şi Educaţiei."