Corlăţean: România continuă să-şi consolideze eforturile pentru a ajunge la un acord comun vizând energia

România continuă să-şi consolideze eforturile pentru a ajunge la un acord comun în domeniul energiei, cu atât mai mult cu cât acest domeniu are o relevanţă crescută pentru competitivitatea şi dezvoltarea economică a UE, a susţinut marţi, la Bruxelles, şeful diplomaţiei române
Anca Ciubotaru
21.05.2013

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, a cărui agendă s-a concentrat asupra stadiului negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020 şi asupra pregătirii reuniunii Consiliului European din 22 mai.

Miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au discutat asupra proiectului Consiliului European, axat pe tematicile energie şi impozitare.

"Titus Corlăţean a subliniat priorităţile României în acest domeniu, respectiv: finalizarea pieţei interne a energiei, inclusiv din perspectiva relaţiilor cu statele terţe; protejarea consumatorilor vulnerabili în contextul dezbaterii cu privire la liberalizarea preţurilor la energie; diversificarea surselor europene de aprovizionare, cu accent pe reafirmarea sprijinului european pentru proiectele strategice majore precum Coridorul Sudic, respectiv proiectul Nabucco; utilizarea tuturor surselor interne de energie, inclusiv a celor neconvenţionale. A reiterat, de asemenea, necesitatea promovării utilizării energiilor regenerabile, cu luarea în considerare a costului acestora pentru consumatori", detaliază MAE într-un comunicat remis AGERPRES.

În ce priveşte impozitarea, ministrul Afacerilor Externe a exprimat că România sprijină măsurile de combatere a evaziunii şi a fraudei fiscale şi adoptarea, cât mai rapidă, a pachetului anti-fraudă, şi de asemenea a mecanismului de reacţie rapidă şi a mecanismului taxării inverse. Atât în plen, cât şi în discuţiile cu omologi din statele membre UE, Corlăţean a optat pentru obţinerea acordului la nivelul Consiliului pentru aplicarea mecanismului taxării inverse pentru cereale şi plante tehnice.

Cu privire la schimbul automat de informaţii pentru reducerea fraudei şi evaziunii fiscale, ministrul de externe a exprimat faptul că România susţine inclusiv iniţiativa celor cinci state membre (Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania).

Miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au luat notă, de asemenea, de agenda Consiliului European din 27-28 iunie şi de raportul Preşedinţiei irlandeze privind implementarea Concluziilor CE.

Referitor la stadiul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual, cu Parlamentul European, discuţiile s-au axat în principal pe aspecte ca: flexibilitate, clauza de revizuire, unitatea bugetului şi sistemul resurselor proprii, în scopul degajării cât mai rapide a unui acord interinstituţional.

Ministrul român a salutat şi eforturile depuse de Irlanda în avansarea negocierilor cu Parlamentul European şi acordul politic atins de statele membre în cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN din 14 mai în legătură cu al doilea Proiect Rectificativ de Buget pentru anul 2013, acesta fiind benefic pentru România din punct de vedere al resurselor europene alocate ţării noastre şi, totodată, element cheie pentru facilitarea unui acord cu Parlamentul European.

Mai mult, ministrul Corlăţean a arătat că România acceptă ideea unei revizuiri a Cadrului Financiar Multianual în anul 2017, cu respectarea prevederilor referitoare la luarea deciziilor (unanimitate) şi fără diminuarea sumelor prealocate statelor membre. De asemenea, a arătat că sprijină demersurile pentru unitatea bugetară şi susţine adoptarea unei foi de parcurs privind sistemul resurselor proprii, cu condiţia ca aceasta să nu afecteze rezultatele ce vor fi obţinute. În ceea ce priveşte măsurile menite a creşte flexibilitatea bugetului european, Titus Corlăţean a precizat că România sprijină posibilitatea reportării de la un an la altul a marjelor neutilizate în cadrul plafoanelor de plăţi, iar în domenii de prioritate precum crearea de locuri de muncă pentru tineri, poate susţine măsurile de finanţare în avans. AGERPRES

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor