Corlăţean face demersuri pentru eliminarea vizelor pentru Canada

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că se fac demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români din partea Canadei, aceasta fiind o condiţiei pentru ca Parlamentul să aprobe acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi această ţară, scrie Mediafax.
Titus Corlăţean (Epoch Times România)
Epoch Times România
24.10.2013

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că se fac demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români din partea Canadei, aceasta fiind o condiţiei pentru ca Parlamentul să aprobe acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi această ţară, scrie Mediafax.

Cetăţenii canadieni au drept de circulaţie în Uniunea Europeană, iar conform Parlamentului European o atitudine de reciprocitate este extrem de importantă.

”Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară”, a declarat ministrul, în prezent aflat în SUA.

Corlăţean a mai precizat că România ar trebuie să beneficieze de un tratament similar cu cel al Cehiei, în caz contrar Parlamentul României nu va ratifica înţelegerea dintre Uniunea Europeană şi Canada.

Pentru punerea în aplicare a acordului toate statele membre să ofere un vot pozitiv în Parlamentul European.

”Faptul că în cazul Cehiei s-a luat această măsură în contextul acordului încheiat între UE şi Canada este un precedent important şi pentru România. O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi că parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre UE şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români", a adăugat Corlăţean.

Ministrul de Externe a mai adăugat că a luat decizia de informa opinia publică în privinţa acestui lucru pentru a arăta că parlamentarii români sunt dispuşi să ia măsuri atunci când cetăţenilor români le sunt impuse măsuri discriminatorii.

”Aceste lucruri se transmit în mod firesc pe canalele diplomatice, dar pot să confirm public că va fi extrem de dificil ca acest acord să treacă prin Parlamentul României, pentru ca parlamentarii români au la rândul lor o aşteptare legitimă pentru interesul cetăţenilor români şi pentru luarea acestei decizii favorabile şi legitime privind libera circulaţie”, a mai declarat Corlăţean.

Vineri, premierul canadian, Stephen Harper, a făcut publică anularea regimului de vize de călătorie utilizat de cetăţenii cehi.

"Am decis să anulăm, în săptămânile următoare, obligativitatea vizelor de călătorie în Canada impuse cetăţenilor cehi", a declarat Harper, la Bruxelles, după semnarea acordului de liber schimb.â

Această înţelegere trebuie ratificată de toate cele 28 de state membre Uniunii Europene şi de către Parlamentul European pentru a putea intra în vigoare.

Obligativitatea vizelor a fost introdusă în 2009 de către guvernul canadian pentru cetăţenii cehi din majorităţii rome, depuneau masiv cereri de azi în urma discriminărilor din ţara sa.

Oficialii de la Praga au emis un comunicat în care precizau că nu vor ratifica acordul pentru Canada dacă restricţiile asupra vizelor nu vor fi retrase.

La data de 12 septembrie, Parlamentul European a introdus o clauză de reciprocitate care determină Statele Unite şi Canada, să elimine vizele pentru toţi cetăţenii europeni.

Conform unei modificări a regulamentului 539/2001, Uniunea Europeană poate impune vize cetăţeniilor americani şi canadieni, dacă cele două state nord atlantice nu ridică obligativitatea vizelor pentru celelalte state membre UE. Această clauză detalia procesul prin care ţărilor terţe ale căror cetăţeni au liberă trecere în UE le poate fi suspendat temporar acest drept, la solicitatea unui stat membru a cărui cetăţeni au nevoie de viză pentru a se intra în statele respective şi a fost cunoscut sub numele ”mecanismul de reciprocitate”.

În prezent, Românii şi Bulgarii sunt singurele state membre ale căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a intra în Canada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor