Traian Băsescu: Ce interese poate să aibă puterea de nu găseşte doi procurori care să aibă o bună reputaţie profesională?

Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Liviu Şerbănescu
27.02.2013

Într-o declaraţie de presă transmisă marţi seară în direct la TV, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre miniştrii din Guvern cu dosare penale, dar şi despre imposibilitatea executivului de a desemna doi procurori-şef cu o bună reputaţie profesională.

„Ei pun mai presus de interesul naţional interesele de partid, lucru pe care nu l-am tolerat niciodată în fostele guvernări. Interesele de partid nu pot fi puse deasupra interesului naţional, iar politicienii care fac acest lucru e bine să nu stea la cel mai înalt nivel pentru că deteriorează constant şi consecvent credibilitatea ţării. Credeţi că statele membre UE nu-şi pun problema - măi frate, da din ce e făcut ministrul ăla al Transporturilor de sacrifică ăştia interesele ţării pentru el? Măi frate, câţi parlamentari cu probleme de imunitate sunt de trebuie sacrificat interesul României pentru câţiva parlamentari?”, a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai precizat că în scrisoarea pe care i-a trimis-o recent premierului a cerut şi îndepărtarea din Guvern a oricărui ministru care se află într-un proces penal aflat pe rol.

„Am văzut ieri o reacţie necinstită, poate specifică modului de a face politică a domnului prim-ministru, că decretul l-a semnat preşedintele, uitând să spună că nominalizarea a făcut-o dânsul, că Relu Fenechiu a primit un vot în Parlament şi eu nu am posibilitatea legală să resping un ministru", a declarat Traian Băsescu, precizând că el poate refuza numirea unui ministru doar în cazul remanierii, pe relaţia preşedinte-premier.

Preşedintele a abordat apoi şi tema procedurii de selecţie a procurorilor-şefi.

„Ce interese poate să aibă puterea de nu găseşte doi procurori care să aibă o bună reputaţie profesională care să fi lucrat în zona anticorupţie cu bune rezultate? Este foarte greu să-i faci pe partenerii din UE să înţeleagă de ce în România nu poţi să desemnezi cu uşurinţă un procuror general şi un şef DNA, de ce nu poţi să te lipseşti de un ministru cu dosar, de ce să nu faci un statut al parlamentarilor care să nu-i aşeze deasupra legii. Suntem patrioţi, dar nu facem ce trebuie să facem pentru ţară, arată cât de jos a coborât discursul politic şi responsabilitatea pe care şi-o asumă actualii lideri”, a mai declarat Traian Băsescu.

Ponta declară că nu-i va transmite preşedintelui propunerea de revocare a lui Fenechiu

După declaraţia de presă a preşedintelui, premierul Victor Ponta a precizat marţi seară că nu-i va transmite lui Traian Băsescu propunerea de revocare a lui Relu Fenechiu din postul de ministru.

Este foarte greu să-i faci pe partenerii din UE să înţeleagă de ce în România nu poţi să desemnezi cu uşurinţă un procuror general şi un şef DNA, de ce nu poţi să te lipseşti de un ministru cu dosar, de ce să nu faci un statut al parlamentarilor care să nu-i aşeze deasupra legii.

Premierul a şi confirmat totodată că şeful statului l-a anunţat anterior că-l va suspenda pe acesta dacă va fi desemnat la conducerea Ministerului Transporturilor.

După ce a fost întrebat de jurnalişti dacă îi va transmite preşedintelui Traian Băsescu propunerea de revocare a lui Relu Fenechiu din postul de ministru, Victor Ponta a răspuns scurt: "Nu".

Întrebat apoi dacă este adevărat că preşedintele l-a anunţat anterior că dacă îl cooptează pe Fenechiu în echipa guvernamentală îl va suspenda pe acesta a doua zi, Ponta a răspuns, din nou, monosilabic:"Da".

Traian Băsescu a declarat marţi seară că i-a transmis premierului Victor Ponta să nu îl numească pe Relu Fenechiu în funcţia de ministru, întrucât a doua zi după ce se instalează Guvernul îl va suspenda, însă a precizat că a greşit, pentru că nu citise legea, conform căreia nu poate respinge numirea unui ministru.

"Dar vă asigur că, dacă îmi trimite în noaptea asta o propunere de revocare a lui Fenechiu, vă asigur că nu îl găseşte răsăritul soarelui ministru", a mai precizat preşedintele.

Preşedintele a mai declarat că în scrisoarea adresată premierului Ponta pe tema Consiliului JAI, atunci când vorbea despre înlăturarea din Guvern a oricărui ministru implicat în procese penale, se referea exclusiv la ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor