Corina Creţu critică declaraţiile lui Diaconescu privind litigiul cu Bulgaria
alte articole
Încercările şefului MAE, Cristian Diaconescu, de a declanşa controverse referindu-se aici la poziţia României privind aderarea Serbiei la UE sau la declaraţiile privind litigiul legat de frontiera de stat cu Bulgaria sunt catalogate drept "contraproductive" de europarlamentarul Corina Creţu.
"La Bruxelles, suntem percepuţi tot mai mult ca un stat-problemă, un stat care nu numai că îşi face singur rău prin acţiunile reprezentanţilor săi, dar care declanşează tensiuni când şi unde nu e cazul. După piedicile inutile puse Serbiei în efortul de a deveni ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, declaraţiile privind litigiul legat de frontiera de stat cu Bulgaria sunt menite să deterioreze relaţiile Romaniei cu un alt stat vecin, partener în procesul de integrare, inclusiv în Spaţiul Schengen", a declarat Corina Creţu, într-un comunicat de presă remis NewsIn.
Europarlamentarul social-democrat mai spune că intenţia autorităţilor române de a provoca un diferend teritorial cu Bulgaria a provocat nemulţumire şi stupoare la Bruxelles. "Acest guvern a şocat deja cancelariile europene prin radicalismul cu care a obstrucţionat, în ultimul moment, Serbia. Iată că, din păcate, diplomaţia românească recidivează, în conditiile în care, aşa cum a atenţionat şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, România şi Bulgaria ar fi trebuit să îşi soluţioneze toate litigiile frontaliere înainte de intrarea în UE, aceasta fiind o condiţie esenţială în procesul de aderare", a subliniat Corina Creţu, amintind că până şi fostul ministru Teodor Baconschi a fost surprins de lansarea acestor revendicări.
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că România şi Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, într-o zonă din marea teritorială.
Diaconescu a declarat că cele două ţări trebuie să aibă "o discuţie politică de fond privind delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri".
Bulgaria a început de câteva luni negocierile cu ExxonMobil pentru concesionarea suprafeţei de platou continental din Marea Neagră aflată în litigiu cu România, au precizat pentru NewsIn surse diplomatice.
Porţiunea aflată în litigiu, de peste 300 de kilometri pătraţi, are o importanţă strategică din două motive. Dacă ar reveni România, suprafaţa respectivă ar permite crearea unei conexiuni directe între România şi Turcia în cadrul proiectului Nabucco.
Pe de altă parte, suprafaţa aflată în litigiu s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream.
Proiectul South Stream, care se bucură de sprijinul noului preşedinte rus, Vladimir Putin, vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria, prin Marea Neagră, şi, apoi către Grecia, Italia şi Austria.
România este dispusă să meargă cu litigiul la Curtea de la Haga, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul diferendului cu Ucraina, tot într-un mandat al lui Cristian Diaconescu.
Potrivit surselor citate, platoul continental nu este singura problemă de frontieră dintre România şi Bulgaria. Bucureştiul vrea o recalculare a frontierei de pe Dunăre, care este trasată pe mijlocul firului de apă. În ultimii ani, malul bulgăresc s-a erodat, ceea ce a dus la o deplasare a graniţei către Bulgaria. În urma recalculării, marea majoritate a insulelor de pe Dunăre, unde există câteva sute de hectare de fond forestier, ar reveni României.