Bulgaria tratează cu ExxonMobil concesionarea platoului continental aflat în litigiu cu România
alte articole
Bulgaria a început de câteva luni negocierile cu ExxonMobil pentru concesionarea suprafeţei de platou continental din Marea Neagră aflată în litigiu cu România, au precizat surse diplomatice.
Porţiunea aflată în litigiu, de peste 300 de kilometri pătraţi, are o importanţă strategică din două motive. Dacă ar reveni România, suprafaţa respectivă ar permite crearea unei conexiuni directe între România şi Turcia în cadrul proiectului Nabucco.
Pe de altă parte, suprafaţa aflată în litigiu s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream.
Proiectul South Stream, care se bucură de sprijinul noului preşedinte rus, Vladimir Putin, vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria, prin Marea Neagră, şi, apoi către Grecia, Italia şi Austria.
România este dispusă să meargă cu litigiul la Curtea de la Haga, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul diferendului cu Ucraina, tot într-un mandat al lui Cristian Diaconescu.
Potrivit surselor citate, platoul continental nu este singura problemă de frontieră dintre România şi Bulgaria. Bucureştiul vrea o recalculare a frontierei de pe Dunăre, care este trasată pe mijlocul firului de apă. În ultimii ani, malul bulgăresc s-a erodat, ceea ce a dus la o deplasare a graniţei către Bulgaria. În urma recalculării, marea majoritate a insulelor de pe Dunăre, unde există câteva sute de hectare de fond forestier, ar reveni României.
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că România şi Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, într-o zonă din marea teritorială.
Diaconescu a declarat că cele două ţări trebuie să aibă "o discuţie politică de fond privind delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri".
Cristian Diaconescu a subliniat că zona în litigiu priveşte "chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele două state. E drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu e foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce foarte rapid aceste lucruri nu pot fi rezolvate".
Întrebat de ce apare abia acum acest subiect, ministrul de externe a afirmat că "el există de mult timp, din păcate nu s-a rezolvat până acum". Bucureştiul va invita partea bulgară la discuţii pe această temă la nivel de experţi, într-un cadru care va fi agreat la nivel bilateral, a mai menţionat Cristian Diaconescu.
România şi Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp într-un proces de negocieri privind delimitarea mărilor teritoriale, a suprafeţelor de platou continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două ţări în Marea Neagră, a precizat MAE.
Negocierile româno-bulgare pe tema delimitării spaţiilor maritime au debutat în anul 1994, până în prezent având loc 14 runde. Negocierile se poartă între delegaţii la nivel de experţi, conduse de conducătorii departamentelor juridice din ministerele afacerilor externe ale celor două ţări.