MAE: România şi Bulgaria au avut 14 runde de negocieri în ce priveşte litigiul din Marea Neagră

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu la conferinţa "România în UE. Cinci ani de la aderare". (www.mae.ro)
Epoch Times România
21.03.2012

România şi Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp într-un proces de negocieri privind delimitarea mărilor teritoriale, a suprafeţelor de platou continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două ţări în Marea Neagră, a precizat MAE, la solicitarea NewsIn.

Negocierile româno-bulgare pe tema delimitării spaţiilor maritime au debutat în anul 1994, până în prezent având loc 14 runde. Negocierile se poartă între delegaţii la nivel de experţi, conduse de conducătorii departamentelor juridice din ministerele afacerilor externe ale celor două ţări.

MAE reaminteşte, în acest context, faptul că relaţiile României cu Bulgaria se desfăşoară în spiritul bunei vecinătăţi, al excelentei colaborări ca ţări membre UE şi NATO.

România urmăreşte, în prezent, soluţionarea problematicii menţionate pe calea negocierilor bilaterale şi va examina împreună cu partenerii bulgari toate posibilităţile de ajungere la un compromis avantajos pentru ambele părţi. Avem speranţa că vom ajunge de la un acord prin negocieri bilaterale într-un interval de timp rezonabil, informează Ministerul de Externe.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi seara, la Digi 24, că România şi Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, într-o zonă din marea teritorială.

Diaconescu a declarat că cele două ţări trebuie să aibă "o discuţie politică de fond privind delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri".

Ministrul de externe a precizat că neînţelegerea nu a fost cauzată de Bucureşti. "Vreau să vă spun că nu am intrat noi, România, într-o etapă revendicativă, oarecum de neînţeles. Pur şi simplu sunt teme care au rămas nesoluţionate de foarte mult timp, marea lor majoritate de natură politico-juridic, pe care dorim să le rezolvăm în interesul raporturilor de bună vecinătate cu toate aceste state. Nu trebuie nimeni să se supere sau să se enerveze, pentru că, repet, sunt domenii de interes naţional pentru ambele state şi care la un moment dat ar trebui să fie rezolvate pentru că iată, apar, să spunem probleme de exploatare, de concesiune", a explicat Diaconescu.

Cristian Diaconescu a subliniat că zona în litigiu priveşte "chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele două state. E drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu e foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce foarte rapid aceste lucruri nu pot fi rezolvate".

Întrebat de ce apare abia acum acest subiect, ministrul de externe a afirmat că "el există de mult timp, din păcate nu s-a rezolvat până acum". Bucureştiul va invita partea bulgară la discuţii pe această temă la nivel de experţi, într-un cadru care va fi agreat la nivel bilateral, a mai menţionat Cristian Diaconescu.

Bulgaria şi România negociază delimitarea spaţiilor din zona Mării Negre de peste 20 de ani, a anunţat miercuri MAE bulgar, precizând că discuţiile se derulează într-o atmosferă prietenească, iar dosarul nu afectează relaţiile bilaterale.

"Negocierile se derulează într-o atmosferă prietenească şi, în contextul dorinţei ambelor părţi pentru rezolvarea dosarului prin semnarea acordului bilateral", a anunţat MAE bulgar într-un comunicat.

"Dosarul nu reprezintă o problemă în relaţiile bilaterale, care sunt de egalitate, vecinătate şi în spiritul apartenenţei ambelor ţări la UE", a adăugat Ministerul de Externe de la Sofia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor