Declaraţia ministrului român, Cristian Diaconescu, în atenţia presei bulgare
Presa bulgară de miercuri reia declaraţiile ministrului român al afacerilor externe, Cristian Diaconescu, care a declarat marţi seara că „există o zonă în litigiu” între România şi Bulgaria în ceea ce priveşte frontiera de stat.
'Ne certăm cu România pentru zăcăminte de gaze şi petrol din Marea Neagră', titrează cotidianul Standart în ediţia sa electronică. 'România ne presează cu un precedent periculos', titrează ziarul Nova Dobrogeanska Tribuna care apare în oraşul Dobrici din nord-estul Bulgariei. Diaconescu a declarat că 'există o zonă în litigiu' în ceea ce priveşte frontiera de stat în Marea Neagră unde au fost descoperite recent zăcăminte de gaze şi petrol. Diaconescu a spus printre altele şi că trebuie discutate problemele minorităţii româneşti din Bulgaria, mai afirmă publicaţia.
Agenţia BGNES comentează că declaraţia ministrului român 'este un precedent periculos care ne întoarce în timpurile când regiunea noastră a suferit din cauza naţionalismului şi urii'. În ciuda declaraţiilor lui Diaconescu, pe teritoriul Bulgariei nu există nici o minoritate românească, mai susţine agenţia de ştiri privată.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului bulgar de externe, Vesela Cerneva, a declarat pentru Agerpres că nu a avut încă posibilitatea să citească declaraţia lui Diaconescu şi de aceea nu poate să o comenteze. Dna Cerneva a spus că noaptea trecută s-a întors de la Ankara unde l-a însoţit pe premierul Boiko Borisov şi că va avea nevoie de timp înainte de a face o declaraţie pe acest subiect.
Ministrul Cristian Diaconescu a declarat marţi seara, într-o emisiune la Digi 24, că 'există o zonă în litigiu' între România şi Bulgaria în ceea ce priveşte frontiera de stat. 'Există o zonă în litigiu (cu Bulgaria - n.r.) în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state. Este drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, cu interese comune pe foarte multe domenii, nu văd de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate', a spus Cristian Diaconescu.
El a susţinut că acest subiect există de mult timp şi a subliniat că România nu a intrat 'într-o etapă revendicativă'. 'Cu Bulgaria, da. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt câteva aspecte nesoluţionate pe care o să le punem în discuţie - vă spun cât se poate de formal dacă vreţi - cu partenerii noştri. Vreau să vă spun că nu am intrat noi, România, într-o etapă revendicativă oarecum de neînţeles. Pur şi simplu sunt teme care au rămas nesoluţionate de foarte mult timp, marea lor majoritate de natură politico - juridică, pe care dorim să le rezolvăm în baza raporturilor de bună vecinătate cu toate aceste state. Nu trebuie nimeni să se supere, nu trebuie nimeni să se enerveze pentru că sunt domenii de interes naţional pentru ambele state şi care la un moment dat ar trebui totuşi să fie rezolvate pentru că iată apar, să spunem, probleme de exploatare, de concesiune', a afirmat ministrul român de externe. Diaconescu a precizat că astfel de probleme trebuie rezolvate şi a arătat că vor fi purtate discuţii la nivel de experţi cu partea bulgară, într-un cadru care va fi agreat la nivel bilateral. 'Într-o Europă civilizată, problemele lăsate din punct de vedere juridic, mai ales când se referă la minorităţi, teritorii, aspecte de frontieră, nu fac onoare statelor respective şi mi se pare normal să le rezolvăm', a spus ministrul, care a menţionat că trebuie discutată şi situaţia minorităţii române din Bulgaria.