CE: Litigiul dintre România şi Bulgaria este inadmisibil, trebuia să fie soluţionat înainte de aderare
România şi Bulgaria ar fi trebuit să îşi rezolve litigiile privind frontierele înainte de aderarea la UE, iar disputa actuală este inacceptabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europepen, Peter Stano.
El a mai precizat că o parte crucială a procesului de aderare o reprezintă cooperarea regională.
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că România şi Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, într-o zonă din marea teritorială.
Diaconescu a declarat că cele două ţări trebuie să aibă "o discuţie politică de fond privind delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri".
Cristian Diaconescu a subliniat că zona în litigiu priveşte "chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele două state. E drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu e foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce foarte rapid aceste lucruri nu pot fi rezolvate".
Întrebat de ce apare abia acum acest subiect, ministrul de externe a afirmat că "el există de mult timp, din păcate nu s-a rezolvat până acum". Bucureştiul va invita partea bulgară la discuţii pe această temă la nivel de experţi, într-un cadru care va fi agreat la nivel bilateral, a mai menţionat Cristian Diaconescu.
În replică, MAE bulgar a anunţat că Bucureştiul şi Sofia negociază delimitarea spaţiilor din zona Mării Negre de peste 20 de ani, discuţiile se derulează într-o atmosferă prietenească, iar dosarul nu afectează relaţiile bilaterale.
Ultima rundă de discuţii a avut loc în decembrie 2011, la Sofia, iar următoarea rundă va avea loc la Bucureşti, anul acesta.