Fost amiral britanic îşi exprimă îndoiala că Assad ar fi comis atacul în Siria. BBC încearcă să-l facă să îşi schimbe discursul

Fostul amiral al Marinei britanice Lord West (Getty Images)
Andrei Popescu
19.04.2018

În cadrul unei discuţii surprinzătoare, un prezentator al BBC News i-a spus unui fost amiral al Marinei britanice că nu ar trebui să pună sub semnul întrebării motivaţia din spatele intervenţiei militare din Siria, din cauză că “ne aflăm într-un război informaţional cu Rusia”.

Fostul amiral Lord West şi-a exprimat îndoiala că presupusul atac chimic din oraşul sirian Douma - folosit ca pretext pentru loviturile aeriene americano-franco-britanice lansate weekendul trecut împotriva Siriei - a fost de fapt desfăşurat de regimului lui Bashar al-Assad. “Nu pare să fie adevărat”, a precizat fostul amiral, întrebându-se “ce beneficiu ar exista pentru armata lui?”, făcând referire la preşedintele sirian.

“Ştim că în trecut unele grupuri islamiste au folosit arme chimice şi, bineînţeles, ar fi în folosul lor ca un astfel de atac să fie considerat ca fiind lansat de Assad”, a adăugat el.

După ce a pus sub semnul întrebării imparţialitatea dovezilor prezentate de grupuri precum Căştile Albe şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, West a dezvăluit că, în trecut, a fost supus presiunilor să mintă în legătură cu unele aspecte ale războiului.

“A fost asupra mea o presiune politică imensă, ca să spun că, de fapt, campania noastră de bombardamente din Bosnia şi-a atins tot felul de obiective, deşi nu a fost aşa. M-am aflat sub o presiune imensă, astfel că ştiu cum pot avea loc lucrurile”, a adăugat el.

Annita McVeigh de la BBC a făcut o sugestie surprinzătoare că West nu ar trebui să spună adevărul şi nu ar trebui să conteste versiunea oficială din spatele atacului recent împotriva Siriei din cauză că vorbele sale ar putea ajuta Rusia.

“Deoarece ne aflăm într-un război informaţional cu Rusia pe atât de multe fronturi, nu credeţi că poate nu ar fi recomandabil să declaraţi aceste lucruri public ţinând cont de poziţia şi profilul dumneavoastră? Nu există un pericol să tulburaţi apele?”, a întrebat ea.

În acele momente, McVeigh practic a dat de înţeles că BBC este la fel de părtinitor precum RT sau oricare alte agenţii media controlate de Kremlin când vine vorba de a acţiona ca promotor al propagandei de stat.

West a răspuns: “Cred că răspunsul este acesta: dacă există temeri reale, să fim serioşi, dacă [Assad] nu a făcut-o, atunci lucrurile sunt extrem de grave. Dacă Assad nu a desfăşurat atacul, atunci cred că merită să clarificăm acest lucru. Cred că politica guvernului nostru faţă de Assad nu a fost înţeleaptă începând cu 2013”.

Fostul şef al Forţelor Armate Britanice, Jonathan Shaw, a reiterat temerile lui West când a declarat pentru Sky News săptămâna trecută că Assad nu a avut nicio motivaţie să desfăşoare un atac cu arme chimice. La scurt timp după acea afirmaţie, legătura video cu acesta a fost întreruptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor