Rusia şi Coreea de Nord lansează o nouă linie de feribot în ciuda solicitărilor SUA

Un nou feribot pe ruta Coreea de Nord - Rusia, numit Mangyongbong, a ancorat joi pentru prima dată în portul Vladivostok, în ciuda apelurilor SUA ca ţările să minimalizeze relaţiile cu Phenianul din cauza programelor de arme nucleare şi rachete.
Feribotul nord-coreean Mangyongbong în portul rusesc Vladivostok, 18 mai 2017.
Feribotul nord-coreean Mangyongbong în portul rusesc Vladivostok, 18 mai 2017. (Getty Images)

Lansarea primei linii de feribot care leagă Vladivostok de portul nord-coreean Rajin nu a fost stânjenită de faptul că Phenianul a testat în 14 mai o rachetă balistică ce a aterizat în mare în apropierea Rusiei.

Operatorul rus al liniei de feribot, Investstroytrest, a declarat că este vorba doar de afaceri, care au fost dezvoltate fără niciun fel de subvenţii şi niciun fel de implicare din partea Moscovei.

Investstroytrest a declarat că linia de feribot va oferi săptămânal servicii de transport pentru nord-coreenii care lucrează în Rusia şi pentru turiştii chinezi care doresc să călătorească pe mare spre Vladivostok.

Feriboturile vor transporta, de asemenea, turişti ruşi în Coreea de Nord, a adăugat Investstroytrest. Mai mult, noua linie va fi o rută mai rapidă pentru transportul de mărfuri între cele două porturi, care în prezent necesită 22 de zile pe rutele terestre.

Noua linie a fost inaugurată în ciuda apelurilor venite din partea secretarului de stat american Rex Tillerson ca statele lumii să implementeze în totalitate sancţiunile ONU şi să facă mai mult pentru a amplifica presiunea asupra Coreei de Nord ca aceasta să renunţe la programele sale nucleare şi de rachete balistice.

“Cerem tuturor naţiunilor să implementeze în totalitate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi să rupă sau să reducă relaţiile diplomatice şi comerciale cu Coreea de Nord”, a declarat, joi, Katina Adams, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, când a fost întrebată de noua linie de feribot.

Adams a declarat că Rusia are o “obligaţie” pe baza rezoluţiilor ONU “să inspecteze toate mărfurile, inclusiv bagajele personale, ale fiecărei persoane care călătoreşte către sau dinspre” Coreea de Nord.

Totuşi, Kremlinul insistă că linia de feribot nu intră sub prevederile rezoluţiilor ONU.

Japonia, ale cărei ape teritoriale au fost încălcare de câteva dintre rachetele testate de Phenian, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu noua linie de feribot ruso-nord-coreeană.

“În viziunea noastră, toate ţările, inclusiv Rusia, ar trebui să coopereze strâns pentru a preveni provocările (Phenianului ) şi să respecte rezoluţiile ONU”, a declarat Yoshihide Suga, secretarul general al cabinetului premierului nipon.

Adresându-se din Beijing în această săptămână, preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că Moscova se opune programului nuclear nord-coreean dar că lumea ar trebui să discute cu Phenianul în loc să îl ameninţe.

“Trebuie să nu mai intimidăm Coreea Nord”, a declarat Putin.

Noua linie de feribot s-a deschis în contextul în care Marina SUA a anunţat că a trimis în apropierea Peninsulei Coreene un al doilea portavion – USS Ronald Reagan – care va avea la bord un echipaj de peste 4.500 de persoane, va transporta aproximativ 60 de avioane de luptă. SUA a precizat că Ronald Reagan va participa la exerciţii de pregătire împreună cu un alt portavion deja aflat în regiune, USS Carl Vinson.

Portavionul USS Carl Vinson a sosit în Peninsula Coreeană la sfârşitul lunii trecute într-un spectacol de forţă pus în scenă de Marina SUA înaintea unui mult anticipat nou test nuclear nord-coreean – al şaselea la număr – care încă nu a avut loc.

De asemenea, în timp ce Rusia continuă să îşi extindă comerţul cu Coreea de Nord, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre China, în mod tradiţional cel mai important partener economic al Phenianului. De fapt, comerţul sino-nord-coreean, a scăzut drastic. Exporturile nord-coreene de cărbune în China au ajuns în luna martie la 6.342 de tone, o fracţiune din cele 1,44 milioane de tone trimise Chinei în luna ianuarie, cu o valoare estimată la 126,39 milioane de dolari. În plus, Beijingul a oprit furnizarea petrolului atât de necesar Nordului – aparent ca o demonstraţie a nemulţumirii Chinei faţă de testele de arme desfăşurate în continuu de regimul lui Kim Jong-un.

De altfel, China a discutat recent cu SUA despre înăsprirea sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord, dar Rusia a adoptat o poziţie mai blândă faţă de Phenian comparativ cu alte puteri majore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe