Coreea de Nord mai lansează două proiectile în Marea Japoniei

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Coreea de Nord a lansat, joi, cel puţin un "proiectil neidentificat" către Marea Japoniei, potrivit unei declaraţii a Statului Major sud coreean.

"Coreea de Nord a lnsat două proiectile neidentificate către Marea de Est (Marea Japoniei)", se arată în declaraţia oficială.

Statul Major declară că „proiectilele au fost lansate din provincia sudică Pyongan după-amiază”, adăugând că „armata sud coreeană monitorizează situaţia lansărilor suplimentare şi menţine stare de alertă”.

Nu s-au dat detalii privind tipul proiectilelor şi sau durata de zbor al acestora.

Garda de coastă a Japoniei a solicitat tuturor navelor care operează în Marea Japoniei să rămână în alertă şi să monitorizeze canalele de ştiri.

Lansarea de rachete ce a avut loc joi survine după ce Coreea de Nord a declarat, pe 3 octombrie, că a lansat un nou tip de rachetă balistică de pe submarine.

"Noua rachetă balistică a fost lansată vertical", a raportat Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea (KCNA), aparţinând regimului comunist. "Testul a încercat confirmarea ştiinţifică şi tehnică a indicilor tehnici cheie ai rachetelor balistice nou proiectate şi nu a avut niciun impact negativ asupra securităţii ţărilor vecine."

La începutul acestei săptămâni, Coreea de Nord a afirmat că îşi pierde răbdarea cu Washingtonul în ceea ce priveşte negocierile blocate în dosarul nuclear.

Regimul de la Phenian a dat Statelor Unite un termen limită - sfârşitul anului - pentru o posibilă denuclearizare a Peninsulei Coreene.

Generalul nord-coreean Kim Yong Chol a declarat recent că au fost înregistrate zero progrese în relaţiile dintre cele două ţări. El a adăugat că Washingtonul ar face o greşeală „serioasă” dacă va trece cu vederea termenul limită de sfârşit de an pentru a găsi calea spre un viitor acord de denuclearizare.

Coreea de Nord a declarat că testele cu rachetele sunt necesare pentru a apăra ţara împotriva "imperialismului" Washingtonului şi a aliaţilor săi, care o înconjoară cu avioane de luptă din a cincea generaţie.

Regimul comunist de la Phenian este cel mai restrictiv şi totalitar din lume, şi menţine, practic, populaţia într-un imens lagăr de muncă, deseori prin înfometare şi teroare constantă. Oamenii sunt aruncaţi în puşcării pentru lucruri care în lumea largă sunt obişnuite - de exemplu efectuarea de convorbiri internaţionale de pe telefoanele mobile, şi chiar pentru intenţia de acţiune împotriva regimului.