Casa Albă ar dori să-i dea lui Mike Pompeo funcţia de consilier de securitate naţională

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Surse din administraţia Trump spun că Mike Pompeo ar putea deveni a doua persoană din istoria SUA care va combina funcţiile de secretar de stat şi consilier de securitate naţională.

Cu toate acestea, ei exprimă scepticism, deoarece l-ar putea face pe Pompeo prea puternic în administraţia Trump şi nu ar fi pe placul preşedintelui.

La o zi de la concedierea consilierului pentru securitate naţională al SUA, John Bolton, oficialii administraţiei discută posibilitatea de a da poziţia secretarului de stat Mike Pompeo, un adversar pe termen lung al fostului ocupant al poziţiei, a informat CNN miercuri, citând surse apropiate discuţiilor.

Noua poziţie nu l-ar elibera pe Pompeo de responsabilităţile sale în calitate de secretar de stat şi Pompeo va fi a doua persoană din istoria SUA care va avea ambele locuri de muncă în acelaşi timp - prima fiind Henry Kissinger în timpul administraţiei lui Richard Nixon.

Nu este clar dacă Pompeo se află pe lista scurtă a înlocuitorilor lui Bolton, întrucât preşedintele nu a făcut decât să sugereze că are „cinci oameni pe care [îi consideră] oameni foarte calificaţi, buni.”

Chiar dacă candidatura lui Pompeo nu este pe masă, el va acţionă în calitate de consilier de securitate naţională de facto până la găsirea unui înlocuitor permanent, a declarat sursa CNN.

Sursa a speculat, de asemenea, că „modelul Kissinger” l-ar putea face Pompeo mult prea puternic în administraţia Trump.

Potrivit sursei CNN, concurenţii de top sunt Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran (şi consilier principal al lui Pompeo) şi Steve Biegun, reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord. Este puţin probabil ca cei doi să îl conteste pe Trump în ceea ce priveşte metodele sale de a duce negocieri diplomatice.

În timp ce cursul iniţial al politicii externe a lui Trump a fost complet lipsit de diplomaţie - inclusiv retrageri unilaterale din acordul nuclear iranian JCPOA, cât şi din acordul climatic de la Paris, precum şi aplicarea de noi sancţiuni asupra Iranului şi începerea războaielor comerciale cu China şi alţi aliaţi SUA - el recent a adoptat o poziţie diferită, întâlnindu-se cu liderul nord-coreean şi exprimând disponibilitatea de a sta la masa cu iranienii.

Indiferent cine va fi următorul consilier, surse spun că Trump este hotărât să-şi facă propria politică externă, acţionând ca propriul său consilier - după cum, în prezent, acţionează ca „propriul său director de comunicaţii şi şef de personal”, în ciuda faptului că are oameni pentru aceste roluri, au declarat surse pentru CNN.

Marţi, Trump a anunţat că l-a informat pe Bolton că serviciile sale nu mai sunt necesare. Bolton susţine că şi-a dat demisia din propria iniţiativă.