Coreea de Nord lansează trei rachete balistice în mare

Regimul nord-coreean a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă în largul coastei sale estice. Armata americană a precizat că două dintre rachete au eşuat în timpul zborului, în timp ce a treia a eşuat aproape imediat după lansare.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Armata sud-coreeană a declarat că Phenianul a lansat câteva proiectile în largul coastei estice nord-coreene.

La rândul său, Statul Major al armatei americane a precizat că rachetele au fost lansate sâmbătă dimineaţa din provincia estică Gangwon, începând cu ora locală 06.49 (vineri, 21.49 GMT), şi au zburat pe o distanţă de aproximativ 250 km.

Armata americană a afirmat că a detectat trei rachete balistice cu rază scurtă, adăugând că prima şi cea de-a treia rachetă au părut să fi eşuat în timpul zborului, în timp ce a doua a explodat aproape imediat după lansare.

Rachetele nu au prezentat nicio ameninţare pentru Guam sau America de Nord, a precizat armata americană. Reţeaua de televiziune niponă NHK a declarat că proiectilele nu păreau să prezinte o ameninţare pentru siguranţa Japoniei.

Lansările au avut loc la o zi după o importantă sărbătoare naţională în Coreea de Nord, Ziua Songun.

Regimul comunist nord-coreean a testat cu succes două rachete balistice intercontinentale în luna iulie, iar unii analişti au afirmat că cele două teste au arătat că Phenianul dispune de rachete care au potenţialul de a lovi teritoriul american.

SUA şi aliaţii săi din regiune au intrat într-o nouă dispută cu Phenianul după testarea celor două rachete balistice intercontinentale şi după ce ONU a adoptat noi sancţiuni economice anti-Phenian. Coreea de Nord a răspuns noilor sancţiuni economice ale ONU şi ameninţărilor cu un atac militar din partea SUA prin anunţarea unor planuri de a ataca insula americană Guam – ameninţări care, ulterior, au fost oarecum diluate de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

De asemenea, ultimele teste de rachete nord-coreene au avut loc în pline manevre militare între forţele americane şi sud-coreene, a precizat Ministerul Apărării de la Seul.

Coreea de Nord consideră exerciţiile militare comune americano-sud-coreene ca fiind o pregătire pentru invazia teritoriului său.