Coreea de Nord lansează trei rachete balistice în mare

Regimul nord-coreean a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă în largul coastei sale estice. Armata americană a precizat că două dintre rachete au eşuat în timpul zborului, în timp ce a treia a eşuat aproape imediat după lansare.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Armata sud-coreeană a declarat că Phenianul a lansat câteva proiectile în largul coastei estice nord-coreene.

La rândul său, Statul Major al armatei americane a precizat că rachetele au fost lansate sâmbătă dimineaţa din provincia estică Gangwon, începând cu ora locală 06.49 (vineri, 21.49 GMT), şi au zburat pe o distanţă de aproximativ 250 km.

Armata americană a afirmat că a detectat trei rachete balistice cu rază scurtă, adăugând că prima şi cea de-a treia rachetă au părut să fi eşuat în timpul zborului, în timp ce a doua a explodat aproape imediat după lansare.

Rachetele nu au prezentat nicio ameninţare pentru Guam sau America de Nord, a precizat armata americană. Reţeaua de televiziune niponă NHK a declarat că proiectilele nu păreau să prezinte o ameninţare pentru siguranţa Japoniei.

Lansările au avut loc la o zi după o importantă sărbătoare naţională în Coreea de Nord, Ziua Songun.

Regimul comunist nord-coreean a testat cu succes două rachete balistice intercontinentale în luna iulie, iar unii analişti au afirmat că cele două teste au arătat că Phenianul dispune de rachete care au potenţialul de a lovi teritoriul american.

SUA şi aliaţii săi din regiune au intrat într-o nouă dispută cu Phenianul după testarea celor două rachete balistice intercontinentale şi după ce ONU a adoptat noi sancţiuni economice anti-Phenian. Coreea de Nord a răspuns noilor sancţiuni economice ale ONU şi ameninţărilor cu un atac militar din partea SUA prin anunţarea unor planuri de a ataca insula americană Guam – ameninţări care, ulterior, au fost oarecum diluate de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

De asemenea, ultimele teste de rachete nord-coreene au avut loc în pline manevre militare între forţele americane şi sud-coreene, a precizat Ministerul Apărării de la Seul.

Coreea de Nord consideră exerciţiile militare comune americano-sud-coreene ca fiind o pregătire pentru invazia teritoriului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe