Tillerson: SUA va menţine “presiunea paşnică” asupra Coreei de Nord

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că recenta lansare a trei rachete balistice de către Coreea de Nord a fost un act provocator, adăugând că totuşi SUA va continua să urmărească soluţionarea paşnică a tensiunilor.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Getty Images)

“Privim [testarea celor trei rachete] ca un act provocator împotriva SUA şi a aliaţilor săi”, a afirmat Rex Tillerson într-un interviu acordat duminică reţelei de televiziune Fox News.

“Vom continua campania noastră de a pune presiune în mod paşnic, lucrând cu aliaţii, cu China, pentru a vedea dacă putem aduce regimul din Phenian la masa negocierilor”, a adăugat Tillerson.

Coreea de Nord a lansat în 26 august trei rachete balistice de rază scurtă în Marea Japoniei, în largul coastei estice nord-coreene.

Biroul Statului Major al armatei Coreei de Sud a declarat că proiectilele au zburat pe o distanţă de aproximativ 250 de km, căzând în mare.

Comandamentul militar american din Pacific a precizat că a detectat trei rachete balistice de rază scurtă, precizând că două dintre rachete au eşuat în zbor şi a treia a explodat imediat după lansare.

Armata americană a declarat că rachetele nu au fost îndreptate spre teritoriul american Guam din Pacific.

Phenianul a ameninţat recent că va lansa rachete în apropierea insulei Guam, acţiune despre care preşedintele american Donald Trump a afirmat că nu va fi tolerată şi va primi o replică din partea americanilor.