Corbyn suferă o primă lovitură “umilitoare” după ce laburiştii îi resping politica anti-nucleară
alte articole
Jeremy Corbyn, noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, a suferit prima înfrângere umilitoare după ce partidul său a respins duminică încercarea sa de a bloca programul de arme nucleare al ţării.
Corbyn, controversat pentru adulaţia sa pentru Karl Marx, a declarat că Marea Britanie ar trebuie să renunţe la armele de distrugere în masă şi să suspende ceea ce este cunoscut în această ţară sub numele de programul Trident.
Corbyn a înaintat o moţiune care cerea ca laburiştii să abandoneze angajamentul faţă de acest program.
Deşi propunerea părea că va trece uşor, delegaţii au refuzat chiar să ia în considerare ceea ce mass media descria ca fiind o propunere controversată pentru abandonarea programului Trident.
Ca şi cum înfrângerea nu ar fi fost suficientă, veto-ul a fost urmat de o poziţie dură din partea sindicatelor comerciale care susţin Partidul Laburist, acestea afirmând că vor vota pentru păstrarea armelor nucleare şi protejarea a mii de locuri de muncă în sectorul apărării.
Există, de asemenea, tot mai multe indicaţii că liderul laburiştilor ar putea înfrunta o revoltă în sânul partidului dacă se va opune în continuare armelor atomice în Marea Britanie.
Lordul Falconer, secretarul pentru justiţie al Cabinetului din umbră, a ameninţat că va demisiona dacă Partidul Laburist se opune reînnoirii programului Trident. El a declarat pentru Sunday Telegraph: “În ceea ce priveşte [programul] Trident, acesta este foarte important pentru mine.”
Secretarul de externe din umbră, Hilary Benn şi vicepreşedintele Partidului Laburist, Tom Watson, se află printre personajele senioare care susţin continuarea programului Trident.
Mai mult de 12 membri ai Cabinetului din umbră sunt pregătiţi să demisioneze dacă liderul laburiştilor îi va forţa să îşi schimbe poziţia, conform unor surse.
Ca răspuns, Corbyn a recunoscut că partidul se va diviza asupra chestiunii armelor nucleare.
Marea Britanie a fost o putere nucleară din anii 1950 şi atât guvernul laburist cât şi cel conservator au susţinut în mod consistent armele atomice. Începând cu anii 1990, arsenalul nuclear britanic a fost format din patru submarine ale Marinei Regale înarmate cu rachete Trident.