General britanic: Armata s-ar putea răzvrăti dacă Jeremy Corbyn este ales premier al Marii Britanii

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn (Chris Ratcliffe—Bloomberg/Getty Images)

Ministerul britanic al Apărării a condamnat luni o declaraţie din partea unui general de armată, care a avertizat că forţele militare ale Marii Britanii se vor “răzvrăti” dacă liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, va deveni premier.

Generalul, al cărui nume nu a fost publicat, a declarat că orice încercare din partea liderului de stânga de a scoate Marea Britanie din NATO, de a suspenda programul nuclear Trident, sau de a reduce mărimea forţelor armate ale ţării, va fi contracarată pe orice cale, conform Sunday Times.

“Armata nu va accepta acest lucru. Personalul [militar] nu va permite unui premier să pericliteze securitatea acestei ţări şi cred că oamenii vor folosi orice mijloc posibil pentru a împiedica acel lucru”, a adăugat generalul, avertizând că vor avea loc “demisii în masă” în sânul armatei. De asemenea, mai susţine generalul, liderul laburist ar putea chiar înfrunta un “eveniment care ar putea fi considerat drept o rebeliune”.

Generalul britanic a mai declarat că mulţi oficiali militari sunt îngrijoraţi de refuzul lui Corbyn de a condamna acţiunile Armatei Republicane Irlandeze, făcând referire la un incident din luna iunie în care politicianului i s-a cerut într-un interviu la BCC să condamne acţiunile grupului radical. Corbyn a declarat la acea vreme: “Condamn toate atacurile cu bombe, nu reprezintă o idee bună şi este groaznic ceea ce s-a întâmplat.”

Deşi Corbyn a obţinut o victorie clară în cadrul alegerilor pentru şefia Partidului Laburist la începutul acestei luni, el înfruntă în prezent o opoziţie semnificativă în interiorul propriului partid. Mulţi dintre membrii acestei formaţiuni politice se opun viziunilor de stânga ale liderului lor, care este cunoscut ca un mare admirator al lui Marx.

Corbyn, celebru pentru marxismul său, a cerut ca Marea Britanie să părăsească NATO şi să se dezarmeze nuclear

Corbyn a cerut ca Marea Britanie să părăsească NATO şi să se dezarmeze nuclear. Totuşi, secretarul pentru externe din umbră al lui Corbyn, Hillary Benn, a declarat duminică că nu este de acord cu viziunile liderului laburist.

Raportul din Sunday Times a sugerat că aproximativ jumătate din membrii “guvernului din umbră” al lui Corbyn ar putea vota împotriva acestuia în privinţa desfăşurării de către Marea Britanie de lovituri aeriene împotriva grupului Statul Islamic în Siria.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe