Copreşedinta partidului lui Cioloş, către liderii de la Bruxelles: Nu e zvon. Senatul a votat stimulente pentru corupţie

Ramona Strugariu
Ramona Strugariu

Copreşedinta REPER, Ramona Strugariu, a adus în atenţia Parlamentului şi Comisiei Europene încercarea PNL-PSD-UDMR de a dezincrimina abuzul în serviciu.

"Pentru că discutăm despre statul de drept, aş vrea să vă confirm că, din păcate, nu este doar un zvon, într-adevăr, Senatul României a votat un amendament care dezincriminează practic abuzul în serviciu, stabilindu-i un prag de 50.000 de euro. Adică o maşină de lux sau un apartament din provincie. Eu sper că acest lucru s-a întâmplat dintr-o regretabilă eroare şi le cer acelor colegi din coaliţia de guvernare care propun stimulente pentru corupţie să înceteze să ne mai facă de ruşine", a declarat Ramona Strugariu în plenul Parlamentului European.

Eurodeputata a transmis că, dacă cei din coaliţia de guvernare vor prag, pentru că aşa a decis CCR, deşi Comisia de la Veneţia a spus că nu este nevoie, el trebuie să fie simbolic.

"Un euro, nu 50.000, nu 2 mii, nu 5 mii, pentru că nu suntem în vreo competiţie despre de la ce sumă încolo e liber la pagubă din buzunarul oamenilor sau la furat. Vă rog, doamnă comisar, să adresaţi urgent această chestiune cu Ministerul Justiţiei din România, pentru că şi Comisia Europeană, şi Parlamentul, şi Comisia de la Veneţia au cerut în mod repetat autorităţilor din România să se opună oricăror măsuri care duc la dezincriminarea corupţiei în rândul demnitarilor şi funcţionarilor. Iar atunci când căutăm susţinere şi credibilitate la Bruxelles pentru Schengen sau alte lucruri, trebuie mai întâi să nu ne batem joc de România acasă şi să ne facem treaba acolo", a afirmat Ramona Strugariu.

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal în care se stabileşte un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul şi neglijenţa în serviciu. Pe surse, a ieşit informaţia că această cifră a plecat chiar de la ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Ulterior, după ce a ieşit scandal, Predoiu a anunţat că va propune un prag de 9.000 de lei, demers susţinut public de premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne