Copii cu leucemie rămaşi fără medicamente în spital. Reacţie halucinantă a ministrului Sănătăţii

În timp ce Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru rezolvarea crizei medicamentelor, bolile necruţătoare de care suferă copiii nu aşteaptă, iar vieţile celor mici sunt puse în pericol.
Copii (Alexandra Sandu)
Ana Ion
10.03.2017

La Spitalul de Pediatrie din Iaşi mai mulţi copii bolnavi de leucemie îşi văd vieţile puse în pericol de lipsa medicamentelor. Potrivit digi24.ro, la spitalul respectiv trei medicamente pentru afecţiunile oncologice lipsesc de aproximativ o lună.

În consecinţă, copiii cu leucemie primesc tratament incomplet care, în loc să-i ajute, le micşorează şansele de supravieţuire. Cel mai responsabil de rezolvarea situaţiei, respectiv ministrului Sănătăţii, admite că astfel de probleme sunt în spitalele din toată ţara şi promite că va căuta o soluţie.

În aşteptarea soluţiilor de la minister, părinţii a 4 din cei 8 copii internaţi cu leucemie la spitalul din Iaşi au băgat adânc mâna în buzunare şi au cumpărat, pe banii lor din străinătate medicamentele lipsă. Celor fără această posibilitate - căci tratamentul este scump - nu le-a rămas decât să tremure pentru vieţilor copiilor.

"M-am interesat în străinătate şi am reuşit să iau aceste medicamente absolut necesare cu suma de aproximativ 9.000 de euro. Mi s-a spus că nu este medicamentul în spital şi că nu se ştie când poate fi livrat, deşi acesta se regăseşte în Programul Naţional de Oncologie.", spune unul din fericiţii părinţi care şi-a procurat medicamentul.

Unicul distribuitor pentru medicamentele lipsă este compania aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii.

În timp ce purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Iaşi declara că medicamentele lipsesc de aproximativ o lună de zile din farmacia spitalului şi că nici alte spitale n-au putut ajuta - căci nici ei nu le au - ministrul Sănătăţii spune că va căuta o soluţie, însă nu poate da un termen până la care situaţia va fi rezolvată.

"Nu e vorba numai de copiii din Iaşi, e vorba de copiii din toată ţara care au această problemă. Am pornit modificarea ordinului pentru nevoi speciale în aşa fel încât să pot aduce aceste produse.", a declarat ministrul.

Întrebat de presă cine îşi asumă răspunderea dacă aceşti copii nu vor supravieţui? , Florian Bodog a răspuns: Asta este o întrebare pe care mi-o adresaţi mie?

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor