Controale masive la farmaciile care vând medicamente ce conţin oxicodonă şi fentanil. Anunţul ministerului condus de Rafila

Fentanil (dea.gov)
Andrei Popescu
26.09.2023

Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că au fost identificate peste 500 de farmacii care eliberează medicamente ce conţin oxicodonă şi fentanil, adăugând că în această perioadă vor fi demarate controale la toate aceste unităţi.

Potrivit instituţiei, verificările vor viza, de asemenea, supravegherea şi controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea şi distrugerea medicamentelor stupefiante şi psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienţi ce nu le mai utilizează.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), continuă controalele în unităţile autorizate să deruleze activităţi cu medicamente stupefiante şi psihotrope.

Colaborarea cu instituţiile abilitate în desfăşurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârşirii infracţiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sănătăţii şi a instituţiilor subordonate.

Încă din data de 18 septembrie a.c., inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalităţii eliberării medicamentelor care conţin oxicodonă şi fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unităţi farmaceutice (farmacii) care efectuează operaţiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă.

Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea şi controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea şi distrugerea medicamentelor stupefiante şi psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienţi ce nu le mai utilizează.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii, în baza planului anual de inspecţii, a demarat acţiuni de inspecţie, anterior anchetei în cauză şi care vor continua în perioada următoare. Tematica acestor inspecţii va fi extinsă, în vederea asigurării că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu ANMDMR şi cu alte instituţii implicate în acest domeniu, va iniţia un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea reglementărilor mult mai stricte privind activităţile cu medicamente psihotrope şi stupefiante.

Reamintim, în acest context, că, la propunerea DIICOT, Constantin Şonea, farmacistul care în ultimul an a comercializat ilegal peste 10.000 de doze de fentanil, oxicodonă şi morfină şi care a fost arestat preventiv vineri, scotea comprimatele din circuitul farmaceutic din rândul celor destinate distrugerii, fie pentru că erau expirate, fie că erau aduse de rudele pacienţilor decedaţi.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă rezultă că farmacistul, cunoscut şi sub numele de “Costy”, angajat al SC Fildas Traning SRL, se ocupa cu traficul de droguri de mare risc pe raza municipiului Bucureşti, respectiv Morfină, Lunaldin, Sevredol, Xanax şi Fentanil, pe care le procura din cadrul societăţii comerciale pentru care lucra.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Joi, procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO l-au prins în flagrant pe Costy, după ce colaboratorii sub acoperire au cumpărat de la farmacist, în mai multe rânduri, zeci de comprimate cu substanţe de mare risc. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor