Schema prin care dealerul-farmacist din Capitală scotea din sistem cantităţi mari de fentanil şi oxicodonă destinate distrugerii

Fentanil (dea.gov)
Andrei Popescu
23.09.2023

Constantin Şonea, farmacistul care în ultimul an a comercializat ilegal peste 10.000 de doze de fentanil, oxicodonă şi morfină şi care a fost arestat preventiv vineri, la propunerea DIICOT, scotea comprimatele din circuitul farmaceutic din rândul celor destinate distrugerii, fie pentru că erau expirate, fie că erau aduse de rudele pacienţilor decedaţi, relatează Ziare.com.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă rezultă că farmacistul, cunoscut şi sub numele de “Costy”, angajat al SC Fildas Traning SRL, se ocupa cu traficul de droguri de mare risc pe raza municipiului Bucureşti, respectiv Morfină, Lunaldin, Sevredol, Xanax şi Fentanil, pe care le procura din cadrul societăţii comerciale pentru care lucra.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Joi, procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO l-au prins în flagrant pe Costy, după ce colaboratorii sub acoperire au cumpărat de la farmacist, în mai multe rânduri, zeci de comprimate cu substanţe de mare risc.

Potrivit sursei citate, în referatul procurorilor, un martor a dat detalii despre modalitatea prin care Şonea intra în posesia unor cantităţi impresionante de substanţe interzise:

  • Referitor la modalitatea în care Costy scoate medicamentele din circuitul legal, arăt următoarele. Produsele expirate, dar care continuă să îşi producă aceleaşi efecte din punct de vedere farmaceutic, deşi ele se mai diminuează odată cu trecerea timpului, sunt centralizate şi adunate de Costy, în calitate de angajat al SC Fildas SRL, el adunând astfel de medicamente de la toate farmaciile Catena din ţară. Aceste medicamente sunt destinate distrugerii.
  • O altă categorie o reprezintă medicamentele ce provin din cutii folosite parţial de pacienţi şi pe care aparţinătorii acestora, atunci când pacienţii decedează, le returnează farmaciilor pentru distrugere, iar returnarea se face pe bază de proces-verbal, în cazul medicamentelor stupefiante şi psihotrope, gen morfină şi fentanil.
  • A treia categorie de medicamente ar proveni din plusurile ce rezultă la farmacii în urma inventarelor. La aceste plusuri se poate ajunge în urma erorilor de eliberare a produselor din partea farmaciştilor, erori ce vizează cantitatea sau concentraţia medicamentului.
  • Arăt că uneori Costy îmi cerea să îi restitui ambalajele medicamentelor, fiindu-i necesare pentru întocmirea documentelor în vederea distrugerii medicamentelor. Costy nu mi-a povestit niciodată în detaliu cum face să sustragă medicamentele cu ocazia distrugerii acestora, dar din câte cunosc modalitatea de funcţionare a lanţurilor farmaceutice, cred că acesta falsifica în mod curent procesele-verbale prin care medicamentele se trimit către firma de distrugere, cred că membri comisiei de distrugere nu verifică evidenţa scriptică cu numărul efectiv al cutiilor şi astfel Costy reuşeşte să sustragă medicamentele.
  • Din ce ştiu, atunci când se distrug medicamente, se distrug cantităţi mari şi foarte mari şi probabil că nu mai stă nimeni să verifice. Ştiu că anul trecut distrugerea să făcea la o firmă în Ploieşti, iar anul ăsta se face la o firmă din Iaşi, de fapt din decembrie anul trecut se făcea în Iaşi.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor