Contractul etern: Franţa impune condiţii pentru livrarea navelor de luptă Mistral către Rusia

Ministrul francez de externe a numit o serie de condiţii în baza cărora Franţa va lua în considerare onorarea unui contract ce prevede livrarea a două port-elicoptere Mistral către Rusia, livrare ce a fost suspendată pe termen nelimitat datorită implicării Rusiei în conflictul ucrainean.
Nava Vladivostok din clasa Mistral, construită pentru Rusia, este văzută în şantierul naval STX Les Chantiers de l'Atlantique de lângă Saint Nazaire, vestul Franţei, 22 septembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.01.2015

Acordul dintre Rusia şi Franţa, care prevede construirea de către cea din urmă a două nave port-helicopter de tip Mistral pentru Rusia, pare un coşmar care nu se mai termină. Prinsă între presiunile contractuale şi politice ale Rusiei, care doreşte navele, şi SUA, care urmăreşte anularea contractului pe fondul tensiunilor geopolitice create de situaţia din Ucraina, Franţa pare să facă un adevărat balet diplomatic.

Mai nou ministrul francez de Externe a numit o serie de condiţii în baza cărora Franţa va lua în considerare onorarea unui contract ce prevede livrarea a două port-elicoptere Mistral către Rusia, livrare ce a fost suspendată pe termen nelimitat datorită implicării Rusiei în conflictul ucrainean.

„Trebuie să aibă loc un acord de încetare a focului complet respectat în această parte a Europei [Ucraina]. Este necesară şi o hartă politică”, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian într-un interviu, la postul de radio Europe 1.

Prima dintre cele două nave Mistral urma să fie livrată Rusiei în 14 noiembrie dar guvernul francez a amânat procesul de livrare pe termen nelimitat ca răspuns la suportul Rusiei pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

În septembrie, în Minsk, la cinci luni după declanşarea acestui conflict sângeros, a fost semnat un acord de încetare a focului între forţele separatiste şi guvernul ucrainean. Dar ambele părţi l-au încălcat şi peste 1.000 de oameni au fost ucişi de la semnarea sa, conform datelor oferite de ONU.

Viceministrul rus al apărării, Anatoli Antonov, a declarat luna trecută, agenţiei de ştiri Interfax, că Franţa trebuie să îşi onoreze contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro sau să returneze Rusiei banii respectivi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor