Continuă tăierile ilegale de arbori din Parcul IOR
Continuă tăierile ilegale de arbori din Parcul IOR, zona retrocedată, în apropierea bisericii de lemn, semnalează activiştii civici din zonă.
Aceste tăieri au avut loc chiar la o zi după publicarea în Monitorul Oficial a noului Cod Silvic, care, conform specialiştilor, ar trebui să reglementeze mai strict activităţile de defrişare şi să protejeze arborii în orice tip de teren, inclusiv cei de pe spaţiile verzi aflate în proprietate privată.
Într-o intervenţie anterioară, Andreea David, activistă în domeniul protecţiei mediului, a subliniat importanţa noii reglementări, explicând că, în conformitate cu Codul Silvic, tăierile ilegale de arbori sunt considerate infracţiuni, iar orice încălcare a acestora ar trebui sancţionată conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, David a reamintit faptul că arborii din Parcul IOR au fost plantaţi şi sunt parte a unui ecosistem protejat, ceea ce face ca orice intervenţie de tăiere să fie considerată ilegală.
Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a aplicat, în octombrie 2023, o amendă de 35 de milioane de euro pentru decopertarea cu buldozerul a aproximativ 2 ha de spaţiu verde de pe terenul retrocedat. Amenda s-a dat în baza unui articol din Legea 24/2007 care interzice schimbarea destinaţiei sau reducerea spaţiului verde.
Cu toate acestea, tăierile ilegale de arbori au continuat pe suprafaţa de 12 ha, şi numai în ultimele 3 luni s-au defrişat aproximativ 600 de arbori. Pentru acestea, au fost sancţionaţi contravenţional drujbaşii doar cu infima şi deja celebra amendă de 25 de lei pe arbore, dacă e plătită în 15 zile.
Vestea bună e că pe 9 ianuarie a intrat în vigoare noul Cod Silvic care încadrează la infracţiune orice tăiere ilegală de pe spaţiile verzi intravilane indiferent de statutul juridic al terenului, conform art 140 al acesteia. Totuşi, pe 10 ianuarie, autorităţile locale nu au intervenit pentru a opri tăierile ilegale din zonă, lăsându-i pe cei responsabili să continue activitatea, fără a aplica sancţiuni suplimentare.
„Este de neînţeles cum, în contextul în care Codul Silvic a fost deja promulgat, tăierile ilegale de arbori continuă, iar autorităţile, fie din necunoaştere, fie din alte motive, nu iau măsuri corespunzătoare pentru a opri acest abuz. Este crucial ca legea să fie aplicată strict şi fără echivoc, pentru a proteja mediul înconjurător şi pentru a preveni alte daune iremediabile în zonele verzi ale capitalei”, a declarat Andreea David membră a mişcării civice "Aici a fost o pădure / Aici ar putea fi o pădure".
În acest context, activiştii le cere autorităţilor competente să ia măsuri imediate pentru a opri tăierile ilegale şi pentru a asigura respectarea noilor reglementări legale, inclusiv sancţionarea celor responsabili de acest act de vandalism ecologic.
"Este esenţial ca atât Poliţia Naţională, cât şi cea Locală şi alte instituţii implicate în protecţia mediului să îşi îndeplinească rolul în mod responsabil şi eficient, pentru a asigura conservarea patrimoniului natural al oraşului Bucureşti şi pentru a preveni viitoare daune asupra ecosistemului urban", se arată în comunicatul remis Epoch Times.
Materialul video poate fi urmărit aici.