Fiul lui Ion Raţiu, despre alegeri: E un moment existenţial, dacă democraţia va continua sau nu. Ce va fi ales e Rusia sau Europa

Nicolae Raţiu, fiul lui Ion Raţiu
Andrei Pricopie
03.05.2025

Alegerile prezidenţiale sunt despre direcţia în care o va lua România. Este un "moment existenţial dacă democraţia va continua în ţară sau nu", practic "ce va fi ales este Europa sau Rusia", a opinat Nicoale Raţiu, fiul regretatului politician Ion Raţiu, într-un interviu acordat Euronews România.

Directorul Centrului "Raţiu pentru democraţie" a avertizat că în România există o minoritate de 30-35% care îşi doreşte o "schimbare radicală". Însă dacă această schimbare implică ruperea României de Europa şi de NATO acest lucru ar fi "o greşeală enormă, un dezastru pentru ţară".

"România va fi abandonată, izolată de toate celelalte ţări din Europa, dacă aşa ceva se întâmplă", a subliniat Nicolae Raţiu.

Jurnalist: La ultima discuţie am citat din tatăl dumneavoastră şi nu pot să nu citez şi astăzi, pentru că, într-adevăr, această spusă a domnului Raţiu este actuală şi astăzi. Nu ştiu câţi dintre candidaţi pot să vină cu o asemenea declaraţie care să treacă de testul timpului, şi anume: "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”.

Şi vreau să vă întreb dacă aţi văzut dezbaterile, dacă aţi auzit sau aţi citit în presă, şi care este impresia dumneavoastră după ce aţi urmărit aceste dezbateri?

Nicolae Raţiu: Am văzut dezbaterile şi impresia mea nu a fost foarte pozitivă, trebuie să spun, pentru că nu a fost o dezbatere, a fost un fel de declaraţii despre ideile lor sau luptele lor, şi nu mult despre politica fiecărui candidat.

Când a spus tata aşa, ăsta a fost un exemplu de ce înseamnă democraţia pentru el şi pentru lume. Astăzi cred că este un moment existenţial, dacă democraţia va continua în ţară sau nu. Noi facem pe social media nişte declaraţii, dar toate sunt acum, astăzi, despre drepturi, că avem noi în România astăzi. Evident, n-am avut, ăsta este avansul făcut în drepturi, că avem în România, în aceşti 35 de ani.

Jurnalist: Da, avem aceste drepturi şi, într-adevăr, sunt drepturi pe care le-am câştigat, dar niciodată nu este târziu să le pierdem, din păcate, pentru că există acest risc. Aş vrea să rămân la această comparaţie.

În anul 1990, primele dezbateri democratice electorale: Radu Câmpeanu, Ion Iliescu şi Ion Raţiu, tatăl dumneavoastră, faţă în faţă, într-o dezbatere la televiziunea publică. Dacă este să comparaţi discuţia de atunci, dintre cei trei candidaţi, şi discuţia de acum, dintre 10, mă rog, trebuia să fie 11 candidaţi, ce elemente asemănătoare vedeţi şi ce deosebiri mari vedeţi între cele două dezbateri?

Nicolae Raţiu: E clar că acum sunt mult mai mulţi candidaţi, în primul rând, dar discuţia, cum am spus, nu m-a impresionat să mă clarific ce oricine a dorit să facă pentru ţară. A fost, dacă doriţi, în 90, tatăl meu a spus... ce să facă în ţară şi că se învaţă democraţia, dar restul, în mod specific Iliescu, el a vorbit numai cu limbi de lemn despre viitorul democratic, că el a devenit un democrat peste noapte.

Jurnalist: Domnule Raţiu, foarte multă lume se întreabă şi mă întreabă şi pe mine pe social media, observ această întrebare. România a ieşit din comunism în anul 1990. Cum spuneţi, Ion Iliescu, cel care a făcut parte din conducerea comunistă a României, ce-i drept, a fost înlăturat la un moment dat de Nicolae Ceauşescu, totuşi a făcut parte. Vine Ion Raţiu, vine Radu Câmpeanu, vin cei doi care au reprezentat o opoziţie care îşi dorea să democratizeze România. Aveţi o explicaţie de ce Ion Raţiu, Radu Câmpeanu au pierdut în faţa lui Ion Iliescu atunci, în acel an?

Nicolae Raţiu: Pentru că poporul nu a fost deloc gata să audă sau să înţeleagă despre ce amândoi au vorbit. A fost ceva total din altă lume, de neînţeles. Dar cum a vorbit Iliescu, asta a fost de înţeles. Şi, în plus, nu uitaţi că în ţară, la timp, mass-media, jurnale, televiziune etc. a fost tot 100% pentru Iliescu. Şi a fost numai această dezbatere cu ei, era prima oară că tata a apărut pe televiziune.

Jurnalist: Foarte interesant ce spuneţi. Credeţi că astăzi, dacă ar exista din nou această dezbatere sau ar candida din nou Ion Raţiu şi Ion Iliescu, cine ar câştiga? În condiţiile de astăzi, avem internet, avem reţele sociale, avem mai multe televiziuni?

Nicolae Raţiu: Cu poporul de astăzi, cred că tata ar fi câştigat. Dar cu poporul din 90, o mare, mare parte a fost, poate, dacă doriţi, brainwashed (spălat pe creier) cu ideea, pot să spun etc.

Jurnalist: Ce a învăţat poporul între timp, în cei 35 de ani de democraţie, de spuneţi că ar fi votat altfel astăzi?

Nicolae Raţiu: A beneficiat de libertate, libertatea să poţi să călătoreşti, să lucrezi în alte ţări, are o media mult mai largă, mult mai deschisă, sunt multe media independente, sunt mulţi jurnalişti de investigaţii independenţi, şi va fi mult mai dificil să fi pierdut.

Jurnalist: Da, deci tehnologiile s-au schimbat, dar poporul, cetăţeanul român, cetăţenii s-au schimbat? Sunt altfel faţă de 1990? Vorbeaţi despre faptul că au mai multe beneficii şi înţeleg ce înseamnă, de exemplu, libertatea de a călători. Dar o apreciază cu adevărat?

Nicolae Raţiu: Cred că probabil acum majoritatea din populaţie a învăţat ce înseamnă democraţie şi apreciază o viaţă liberă. Sunt o minoritate, să spunem 30-35%, care nu sunt mulţumiţi cu ce există. Şi pentru asta eu doresc să vorbesc despre un schimb, dar un schimb radical. În opinia mea, asta este o greşeală enormă, pentru că, dacă se rupe de Europa sau din NATO, va fi un dezastru pentru ţară. România va fi abandonată, izolată de toate celelalte ţări din Europa, dacă aşa ceva se întâmplă.

Jurnalist: 30-35%, spuneţi... cum de am ajuns la acest procent? Adică încerc să-mi dau seama dacă e mult sau puţin acest procent?

Nicolae Raţiu: Cred că nu e dificil să îţi imaginezi de unde am acest procent. Cred că sunt cei care sunt susţinători din aripa populistă sunt cei care sunt dezamăgiţi de realitatea din ţară astăzi şi doresc să facă un schimb radical.

Jurnalist: Asta înţeleg, domnule Raţiu, dar vreau să-mi dau seama dacă e mult sau puţin, pentru că aveţi şi experienţa altor ţări, locuiţi în alte state, locuiţi la Londra. Deci, procentul acesta pe care l-aţi identificat, 30-35% dintre români, care poate că sunt nostalgici şi îşi doresc o schimbare radicală, este mult sau este putin?

Nicolae Raţiu: E prea mult. Şi astăzi a crescut, dar nu numai în România; astăzi a crescut în Marea Britanie — dar procentul e mai mic — şi în Franţa, şi în Olanda, în Germania, în Austria, în multe ţări din Europa, această minoritate.

Jurnalist: O ultimă întrebare: vreau să-mi dau seama despre ce sunt aceste alegeri prezidenţiale — turul întâi va fi pe 4 mai. Despre ce sunt, din perspectiva dumneavoastră? Ce aleg românii, în afară de faptul că îşi aleg şeful statului? Ce altceva aleg?

Nicolae Raţiu: Dacă am înţeles bine întrebarea, cred că ce va fi ales e Europa sau Rusia.

Jurnalist: Da, aţi înţeles foarte bine întrebarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor