Consultant American de securitate: SUA pierde războiul informatic în faţa Chinei
alte articole
Richard Clarke, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în contrainformaţii şi contra-terorism, este unul dintre cei patru experţi în securitate informaţională care au declarat de curând că SUA pierde războiul cibernetic în faţa unor ţări precum China sau Coreea de Nord.
Richard Clarke, cunoscut pentru replica rostită în faţa Comisiei 11 septembrie 2001 “Guvernul vostru v-a trădat”, vorbeşte acum despre o altă catastrofă iminentă – cea a atacurilor cibernetice din partea Chinei.
După Clarke, “una din cinci companii majore americane are sistemul de securitate spart de hackerii chinezi” şi a avertizat că echipamentele de comunicaţii importate din China încorporează “bombe logice” care pot fi comandate de la distanţă, şi care pot afecta major infrastructura americană.
Conform unui articol din Computerworld, Clarke a declarat că "Cea mai mare frică a mea este că în loc să avem un incident cibernetic de genul Pearl Harbor, vom avea ceva gen ’moarte printr-o mie de tăieturi’. ...Vom pierde competitivitatea pentru că toata cercetarea noastră este furată de chinezi. Nu putem observa nimic concret asupra căruia să acţionăm... companie după companie din SUA cheltuie milioane de dolari pe Cercetare şi Dezvoltare şi totul ajunge gratis în China... după un timp devii incapabil să mai rămâi în competiţie".
Diferenţe între SUA şi China
Clarke, cunoscut pentru afirmaţiile sale tranşante, a declarat “guvernul American este implicat în activităţi de spionaj în detrimentul altor state. Există o mare deosebire, însă, între tipul de spionaj cibernetic al SUA şi cel al unor ţări precum China. SUA nu se strecoară în sistemele Airbus pentru a fura secrete şi pentru a le da companiei Boeing [numeroşi analişti consideră că Beijing-ul a spart reţelele Boeing şi a pasat secrete companiei Airbus]. Noi nu pătrundem în reţelele unor companii ca Huawei pentru a le fura secretele şi a le da companiei Cisco. Nu facem lucruri de genul asta”.
Stuxnet: made în USA
Cu toate acestea, Clarke a declarat recent într-un interviu publicat în Smithsonian că celebrul virus Stuxnet, care a afectat centrifugele uzinei nucleare iraniene de la Natanz, a fost fabricat de SUA. Se crede că virusul, de ultima generaţie, programat să exploateze mai multe slăbăciuni de securitate, a reuşit să distrugă numeroase centrifuge iraniene şi a întârziat programul nuclear Iranian cu câteva luni.
Experţii americani susţin teoria lui Clarke
Shawn Henry, şeful FBI a declarat pentru Wall Street Journal că SUA “nu câştigă războiul cibernetic” şi a confirmat că numeroase companii americane au fost spionate cibernetic din China ani de zile fără ca măcar să realizeze, şi că potenţialul sustragerii unor informaţii este foarte mare.
Şeful Agenţiei de Securitate Naţionale americane, generalul Alexander Keith este şi el unul dintre greii care au făcut declaraţii în acest sens: “trebuie să facem ceva pentru a opune rezistenţă chinezilor”.