Amenintarea armatei patriotice de hackeri a Chinei
Stirile din luna iunie au relatat despre escaladarea confruntarilor intre China si Vietnam in legatura cu suveranitatea unor insule din Marea Chinei de Sud, dar au pierdut din vedere un razboi fara focuri arma care a izbucnit intre cele doua tari.
Razboiul a avut loc in spatiul cibernetic, si armatele au fost hackerii din ambele tari. Obiectivul? Spargerea site-urilor web ale tarii opuse.
Hackerii chinezi au numit incidentul "un atac pentru auto-aparare." Ei au devenit furiosi dupa ce mass-media din China a raportat faptul ca hackerii vietnamezi au spart un sit chinez pe 2 iunie si au postat mesaje provocatoare, cum ar fi "poporul vietnamez este dispus sa se sacrifice pentru a proteja marea, cerul si tara!"
Patriotismul hackerilor chinezi, deja starnit de condamnarea repetata in mass-media a Vietnamului pentru "ocuparea insulelor Chinei," a izbucnit intr-o cyber-invazie vietnameza. Pe data de 4 si 5 iunie, au luptat un "razboi sfant" de razbunare.
Postarile de pe site-urile chineze de pe Internet au solicitat internautilor patriotici sa se alature razboiului. "E OK, chiar daca nu stiti tehnologia de [hacking]. Vom oferi tutoriale si instrumente", a declarat o postare web, impreuna cu o sala de conferinte on-line pentru ca oamenii sa se alature.
Hackerii chinezi au sustinut o victorie rasunatoare asupra vietnamezilor. Peste 1.000 de site-uri din Vietnam au fost doborate. Uniunea Honker din China (HUC), unul dintre grupurile cele mai prestigioase de hackeri din China, a anuntat ca a blocat cel mai mare motor de cautare din Vietnam pentru peste 12 ore.
Razboi cu SUA
In afara de demonstrarea superioritatii tehnice a hackerilor chinezi fata de cei vietnamezi, acest razboi a aratat, de asemenea, patriotismul lor puternic.
Acesta nu a fost primul razboi "patriotic" dus de hackerii chinezi. Din 1998 pana in 2001, ei au luptat cateva razboaie cu hackerii in SUA. Cel mai celebru a fost cel din mai 2001.
La 1 aprilie 2001, un avion de lupta din China s-a ciocnit cu un avion de supraveghere al SUA deasupra Marii Chinei de Sud. China a sustinut ca organizatia de hacking din Statele Unite, PoizonBOx, continua sa atace site-urile chineze dupa data de 4 aprilie.
Patriotismul este o forma de mandrie foarte susceptibila la dispret, atat real cat si imaginar.
Spunand ca a actionat pentru a proteja China, HUC a organizat hackerii chinezi pentru un atac de auto-aparare care viza site-urile din SUA incepand cu 1 mai. Hackerii din SUA au raspuns atacului. Razboiul a durat timp de sapte zile, pana cand HUC a anuntat sfarsitul sau pe 8 mai.
Hackerii chinezi au folosit tactici de atac in valuri, pentru a bloca site-ul Casei Albe de la 9 am la 11 pm pe 4 mai. Hackerii chinezi estimeaza ca in timpul razboiului, trei site-uri din China au fost inchise pentru fiecare site-ul web din SUA inchis, o reflectare a superioritatii tehnologice detinute de Statele Unite in 2001.
China a salutat HUC si LION, liderul sau, ca pe niste eroi. Potrivit enciclopediei motorului de cautare Baidu, HUC a fost "formata in anul 2000 de catre legendarul hacker LION." "La momentul sau de varf, a avut peste 80.000 de membri si s-a clasat pe locul cinci in lume. Actiunea sa cea mai faimoasa a fost atacul Denial of Service (DoS, sau DDOS pentru Distributed Denial of Service), asupra Casei Albe din 2001. "
Implicarea armatei chineze
Zhang Zhaozhong, director al Oficiului de cercetare, stiinta militara si educatie tehnologica de la Universitatea Nationala de Aparare, a laudat acesti hackeri chinezi intr-un interviu cu Cotidianul Poporului, unul dintre purtatorii de cuvant ai regimului comunist: "hackerii chinezi si-au lansat mania [asupra hegemoniei SUA] si au demonstrat sentimentul puternic de misiune, responsabilitate si patriotism. Motivatia lor ar trebui sa fie protejata si laudata. ... "
Nu numai ca armata a laudat hackerii, dar a inclus, de asemenea, in mod activ hackeri in strategia sa globala de razboi cibernetic. China a recunoscut importanta razboiului cibernetic de peste un deceniu. Multe publicatii militare chineze au citat in mod repetat un studiu al RAND Corporation ca spunand ca razboiul strategic in era industriala a fost un razboi nuclear, in timp ce in epoca informatiilor strategia este razboiul cibernetic.
Pentru a castiga razboiul cibernetic, in plus fata de avansarea tehnologiei de calculatoare proprii, China a adoptat tactica "valul-uman", care a fost folosit in Razboiul Coreean impotriva Statelor Unite.
Aceasta doctrina face uz de si sacrifica un numar mare de oameni in lupta pentru a compensa dezavantajele tehnice si militare. Aplicarea tacticii in cazul razboiului cibernetic necesita construirea unei baze imense de resurse cibernetice de atac, inclusiv personal militar, hackeri, companii private si internauti chinezi. Legatura intre toate acestea? Patriotismul, folosit de regimul comunist.
Armata chineza a privit mult timp hackerii ca pe o componenta esentiala a razboiului sau. Zhang Zhaozhong sustinea ca, "Utilizand [hackerii] la maxim si combinand fortele legale si subterane, vor imbunatati rapid nivelul de securitate al informatiilor al natiunii noastre."
Multe articole militare chineze au citat exemple care demonstreaza ca Statele Unite au recrutat hackeri activi in Comandamentul sau Cibernetic si au sugerat ca China sa ii urmeze exemplul.
Si Armata de Eliberare Poporului (PLA) a facut acest lucru. Alan Paller, un specialist in calculatoare, a marturisit pe 29 aprilie in fata Comisiei pentru Securitate Interna si Afaceri Guvernamentale a Senatului SUA ca armata Chinei l-a recrutat in 2005 pe Tan Dailin, un student absolvent al Universitatii Sichuan, dupa ce a castigat un concurs anual de hacking.
Armata l-a instruit pe Tan 30 de zile, cate 16 ore pe zi, ''unde a invatat sa dezvolte cu adevarat atacuri high-end si si-a dezvoltat abilitatile''.
"Pana in decembrie, el a fost gasit in interiorul calculatoarelor [Departamentului de Aparare], si in interiorul computerelor DoD (departamentului Apararii)".
CNN a raportat, de asemenea, ca o companie de hacking cu sediul in Zhoushan, o insula din apropierea orasului Shanghai, a primit finantare din partea armatei chineze.
Nanfang Mitropolitan Weekly, o publicatie chineza cu sediul in Guangzhou, a mentionat un hacker junior cu numele ''Renil''. Renil a fost arestat si retinut timp de peste o luna pentru hacking asupra unor site-uri ale Biroului de Securitate Publica.
Dupa ce a fost eliberat, el s-a angajat ca vopsitor de poduri, castigand circa 60 de yuani (9.37$) pe zi. El si-a petrecut noptile blocand site-uri straine si a fost platit cu 1.5 yuani pentru fiecare site blocat. El a facut 200 de yuani (31.23$) intr-o noapte. Acest articol nu a mentionat cine a furnizat fondurile de hacking. Dar cine are buzunare adanci si dorinta de a face acest lucru?
Din moment ce hackerii sunt importante pentru strategia de razboi cibernetic a PLA, industria de hacking este permisa sa existe in China. Echipa tehnica de raspuns in caz de urgenta a Retelei Nationale de calculatoare/Centrul de coordonare din China (CNCERT/CC) a estimat ca "industria [chineza] de hackinng" a avut venituri de peste 238 milioane de yuani (36 milioane $), in 2009. Chiar si site-uri de formare de hackeri sunt obisnuite.
Pericol dublu
Hacking-ul, dupa cum sugereaza si numele, este imoral. Dar hackerii chinezi se justifica prin "patriotism".
Site-ul HUC pretinde ca este ''o organizatie non-guvernamentala patriotica". Ei spun ca "toate cuvintele si actiunile noastre se bazeaza pe patriotism si protejarea demnitatii Chinei. Vocile si actiunile noastre sunt o manifestare a integritatii nationale a Chinei."
Pagina Uniunii Hackerilor din China, un alt grup chinez de hacking de prestigiu, afiseaza un slogan cu rosu: "Salvgardati Demnitatea Neamului; Iubiti China noastra; Consolidati China noastra; si Slaviti China noastra."
In martie 2008, mass-media chineza s-a umplut de rapoarte care sustineau ca CNN ar fi difuzat articole rauvoitoare cu privire la suprimarea tibetanilor de catre China. Chinezii s-au simtit indignati. Hackerii chinezi au organizat un atac DDoS impotriva CNN.com incepand cu 19 aprilie 2008, si l-au blocat pentru cateva zile.
Dupa ce fanii chinezi ai Super Junior, un grup sud-coreean de pop, s-au ciocnit cu politia chineza inarmata in Shanghai, peste 100.000 de internauti chinezi au participat la "razboiul sfant de pe 9 iunie." Site-uri guvernamentale din Coreea de Sud, site-uri de companii, si site-uri chineze referitoare la Coreea de Sud au fost atacate. Desi conflictul a fost initial intre fanii chinezi si politia chineza inarmata, studentii inca numesc atacul un "eveniment patriotic."
Exista, de asemenea, multe activitati de hacking care sunt de origini neconfirmate, dar sunt suspectate ca fiind originare din China.
In luna mai, Boxun.com, un site pentru drepturile omului cu sediul in SUA, a fost blocat zile intregi din cauza unui atac DDOS dupa ce articolele de pe site-ul au facut apel pentru revolutia Iasomie in China si a enumerat ore si locatii in diferite in orase din China pentru a organiza protestele. Change.org, care a gazduit o petitie cu peste 100.000 de semnaturi pentru a-l elibera pe activistul Ai Weiwei, a fost, de asemenea, blocat.
La inceputul acestei luni, firma de securitate de Internet McAfee a raportat cele mai mari actiuni concertate de hacking din istorie. Ce McAfee a numit "Operatiunea Shady Rat", expertii cred ca ar avea originea in China si a avut 72 de obiective, inclusiv guverne, organizatii si companii. Operatiunea de hacking a inceput pe iulie 2006 si a durat cativa ani.
Unii experti cred ca China a depasit Statele Unite in cursa razboiul cibernetic.
Nationalismul extrem era un mare pericol in secolul XX, iar atacurile cibernetice sunt un mare pericol in secolul XXI. Pe masura ce regimul chinez isi dezvolta armata "patriotica" de hackeri, comunitatea internationala ar trebui sa fie ingrijorata de pericolul ce se ascunde in spatele faptului ca hackerii din China continua sa isi desfasoare activitatile nestingheriti.