Hackeri din China au compromis conturi de Gmail, declara Google
alte articole
Hackeri chinezi au reusit miercuri sa sparga sistemul Gmail al Google, intrand in cateva sute de conturi, unele dintre ele apartinand oficialilor de guvern americani, jurnalistilor si activistilor, a declarat gigantul de internet.
"Am descoperit recent o campanie de colectare a parolelor, cel mai probabil prin phishing", a postat Eric Grosse pe blog, Directorul de Engineering al Echipei de Securitate Google, adaugand ca atacurile par sa-si aiba originea in provincia Jinan, China.
"Scopul acestui efort pare sa fie monitorizarea emailurilor utilizatorilor, spargatorii parand sa foloseasca parolele pentru a schimba setarile de forward si delegation", a adaugat el.
Printre cei afectati sunt activisti politici chinezi, personal militar si oficiali din tari asiatice cat si din SUA.
"Google a detectat si a oprit aceasta campanie de preluare a parolelor utilizatorilor si monitorizare a emailurilor lor. Am notificat victimele si le-am securizat conturile. In plus, am notificat autoritatile guvernamentale relevante", a adaugat Eric Grosse.
Phishing-ul este o tactica de pacalire a utilizatorilor de Gmail, pentru a le obtine informatiile personale cum ar fi numele de cont si parola. Spargatorii folosesc mesaje sau pagini web falsificate pentru a parea ca sunt surse legitime, cum ar fi prieteni sau organizatii.
Dupa ce obtin numele de login si parola, hackerii folosesc apoi Gmail pentru a face forward la emailurile primite catre un alt cont.
Grosse a observat ca sistemele interne ale Google nu au fost afectate. "Aceste spargeri de conturi nu au fost rezultatul unei probleme de securitate a serviciului Gmail", a declarat el. "Dar credem ca daca suntem deschisi asupra acestor probleme de securitate, putem ajuta utilizatorii sa isi protejeze mai bine informatiile lor online."
Nu a existat nicio indicatie ca aceste atacuri raportate miercuri ar avea vreo legatura cu asalturile asupra companiei in China, care au determinat gigantul de internet sa se mute in Hong Kong anul trecut, pentru a evita sa fie cenzurat de regimul comunist chinez.