Hackeri chinezi ar fi spart emailurile câtorva sute de oficiali, militari şi jurnalişti americani

Hackeri din China au spart adrese de email aparţinând câtorva sute de înalţi oficiali, lideri militari şi jurnalişti americani, a anunţat Google, acuzaţii pe care Beijingul le neagă.
(Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
02.06.2011

Hackeri din China au spart adrese de email aparţinând câtorva sute de înalţi oficiali, lideri militari şi jurnalişti americani, a anunţat Google, acuzaţii pe care Beijingul le neagă.

Compania americană a declarat că o campanie pentru obţinerea parolelor a fost lansată în Jinan şi a vizat monitorizarea emailurilor.

Atacurile au avut ca ţinte şi activişti politici chinezi, precum şi oficiali din alte ţări asiatice, potrivit Google, care a precizat că securitatea sa nu a fost compromisă, dar a subliniat că parolele mai multor persoane au fost obţinute prin fraude.

"Google a detectat şi a perturbat această campanie de a obţine parolele utilizatorilor şi de a le monitoriza emailurile", a anunţat miercuri compania. "Am informat victimele şi le-am securizat conturile. În plus, am notificat autorităţile guvernamentale relevante", a adăugat societatea.

La Washington, Casa Albă a precizat că anchetează informaţiile, dar nu crede că au fost compromise căsuţe oficiale de email ale Guvernului american.

Hackerii au reuşit să păcălească utilizatori de email să îşi treacă numele contului şi parola pe o pagină de internet care semăna cu servicul Gmail al Google, dar care era controlată de autorii atacului, potrivit raportului tehnic dat publicităţii de compania americană.

După obţinerea numelui de utilizator şi parolei, hackerii puteau cere serviciului Gmail să redirecţioneze mailurile primite către un alt cont.

Corespondentul BBC la Washington a precizat că este extrem de dificil pentru analişti să stabilească dacă guverne sau persoane sunt responsabile pentru astfel de atacuri. Dar, ţinând cont că victimele au fost persoane cu acces la informaţii sensibile, chiar secrete, probabilitatea este mai mare să fi fost un act de spionaj informatic, nu de infracţiune informatică.

În replică, Guvernul chinez a subliniat că este "inacceptabil" ca Beijingul să fie acuzat de acest atac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor