Filmul "Dheepan" al lui Jacques Audiard a câştigat marele premiu la Cannes

Marele câştigător al trofeului Palme d'Or la festivalul filmului de la Cannes este filmul „Dheepan” al regizorului francez Jacques Audiard, fiind anunţat la gala celei de-a 68-a ediţii care a avut loc duminică seară.
Dheepan -  Palme d'Or (Facebook)
Mioara Stoica
25.05.2015

Marele câştigător al trofeului Palme d'Or de la festivalul filmului de la Cannes este pelicula "Dheepan" realizată de regizorul francez Jacques Audiard, anunţul fiind făcut la gala celei de-a 68-a ediţii care a avut loc duminică seară. Decizia juriului condus de cineaşti americani Joel şi Ethan Coen a fost o surpriză.

Filmul prezintă povestea unui tânăr din Sri Lanka, fost luptător tamil, care emigrează în Franţa împreună cu o femeie necunoscută şi fetiţa ei. Rolul principal este interpretat de un romancier care a făcut parte din mişcarea Tigrilor Tamil când avea 16 ani. La fel ca protagonistul filmului, acesta a fugit din ţară sa şi a ajuns în Franţa în 1993.

Filmul "Fiul lui Saul", care părea marele favorit, a primit Marele Premiu al juriului, precum şi premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film.

"Fiul lui Saul'' înfăţişează povestea unui bărbat evreu care a fost forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Actriţa Sienna Miller care a fost şi membră a juriului, şi-a exprimat opinia asupra filmului: "Nu cred că am am mai văzut ceva atât de bine făcut pe această temă, ca răspuns emoţional al privitorului. Ni s-a arătat foarte puţin, dar am fost transpusă în lumea aceea".

Premii de interpretare au primit doi actori francezi, Vincent Lindon şi Emmanuelle Bercot, iar la categoria feminină a fost premiată Rooney Mara pentru rolul său din pelicula "Carol", în care joacă alături de Cate Blachett.

Premiul pentru regie a revenit cineastului taiwanez Hou Hsiao-Hsien pentru filmul "Asasinul", o poveste care combină istoria cu artele marţiale, iar Michel Franco a luat premiul pentru scenariu cu filmul "Chronic", în care Tim Roth joacă rolul unui infirmier care se dedică îngrijirii bolnavilor aflaţi în fază terminală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor