Constantin Niţă l-a primit marţi pe ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, l-a primit marţi, pe ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, agenda discuţiilor incluzând printre altele, cooperarea regională în domeniul energiei, politicile din domeniul explorării şi exploatării resurselor neconvenţionale.

Potrivit Ministerului Economiei, agenda de discuţii a mai inclus şi colaborarea structurată în ceea ce priveşte integrarea pieţelor de energie electrică pentru ziua următoare din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România.

Ambasadorul Marek Szczygiel a făcut o prezentare a proiectului polonez, cu impact regional, care vizează dezvoltarea terminalului pentru gaze lichefiate. Finalizarea acestui proiect va contribui la creşterea gradului de independenţă energetică a Poloniei, urmând să fie interconectat la o reţea de transport care să asigure distribuţia către ţările Europei Centrale şi de Est.

În ceea ce priveşte activităţile de explorare şi exploatare a resurselor convenţionale şi neconvenţionale, cele două părţi si-au reiterat angajamentul privind o colaborare aplicată în elaborarea politicilor care vizează acest sector. În acest sens, un prim pas îl reprezintă o potenţială vizită la Varşovia a Ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

,,Polonia reprezintă o ţară de referinţă pentru România din punct de vedere al valorificării oportunităţilor economice. Faptul că sunt avansaţi în procesul de elaborare a legislaţiei privind sectorul de petrol şi gaze, poate fi un element ajutător pentru România în contextul în care mizăm pe valorificarea la capacitate maximă a potenţialului acestor două resurse pe termen mediu şi lung. În plus, este vital să dezvoltăm parteneriate puternice la nivel regional, care să contribuie la o exprimare unitară în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

În cadrul întâlnirii, Ministrul Constantin Niţă a precizat că în luna mai vor începe lucrările la conducta Iaşi-Ungheni, estimând că aceasta va fi finalizată până la sfârşitul acestui an. Dezvoltarea interconexiunilor reţelelor de gaze şi electricitate reprezintă un element cheie în atingerea securităţii energetice la nivel regional. Ambele părţi şi-au reafirmat sprijinul pentru dezvoltarea proiectului Nabucco ca parte importantă a procesului de diversificare a surselor de aprovizionare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie