Constanţa: Lansare eşuată în primul zbor spaţial cu racheta românească Helen
Procedura de lansare a primei rachete spaţiale româneşti, Helen, planificată pentru sâmbătă, 14 noiembrie, a eşuat din cauza unei puternice rafale de vânt care a destabilizat balonul solar, provocând pierderea unei importante cantităţi de aer.
Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), Simona Popescu, a declarat pentru AGERPRES că după incidentul provocat de curenţii atmosferici, echipa ARCA, susţinută de echipajele Marinei Militare, a reuşit să completeze aerul pierdut din balonul solar tractant, dar din cauza orei târzii, soarele nu a mai radiat suficientă energie termică pentru încălzirea suficientă a balonului.
"Nu ştim deocamdată ce proceduri vor fi adoptate în continuare, dacă se va proceda la o nouă încercare de lansare, mâine şi nici dacă vor fi în continuare condiţii meteorologice favorabile. Navele sunt în continuare postate în zona de lansare şi aşteptăm să vedem ce decizii vom lua" - a precizat Simona Popescu.
"Lansarea rachetei, tractată în prima etapă de un balon solar, cel mai mare balon solar din lume, cu un volum echivalent cu 10 blocuri de câte 20 de etaje, implică un set de proceduri şi operaţiuni deosebit de complexe la care îşi aduc contribuţia atât Marina Militară, ROMATSA, cât şi Aviaţia Militară", a declarat Simona Popescu.
Lansarea rachetei Helen este de fapt "repetiţia finală" pentru o competiţie astronautică, iniţiată de corporaţia Google, al cărui premiu este de 30 de milioane de dolari.
Competiţia americană de astronautică Google Lunar X Prize - a fost lansată în anul 2007 şi vizează lansarea unei rachete care să trimită pe Lună un robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară 500 de metri şi să transmită imagini foto şi video.
Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic. În timpul competiţiei Google Lunar X Prize, aceasta va ajunge pe Lună în trei zile, iar în timpul exerciţiului din Marea Neagră, va ajunge în spaţiu în două ore.
Marina Militară a transportat în largul Mării Negre, la o distanţă de aproximativ 30 de mile marine, ansamblul de lansare, format din racheta Helen şi balonul purtător, precum şi echipa ARCA, fiind implicate două nave militare şi trei ambarcaţiuni uşoare.
Echipamentul a fost descărcat de pe nave, pe suprafaţa mării, încă de la primele ore ale zilei de sâmbătă, tot acolo fiind iniţiată şi umflarea balonului şi alimentarea treptelor rachetei cu combustibil ecologic, compus din apă oxigenată în concentraţie de 70%, întregul ansamblu având greutatea, la lansare, de peste 2.000 de kilograme.
Potrivit specialiştilor ARCA, racheta Helen este proiectată astfel încât în stratosferă, motorul primei trepte să accelereze racheta la o viteză supersonică. După terminarea combustibilului primei trepte, automatul de bord va iniţia pornirea motorului celei de a doua trepte, urmată de treapta a treia, aceasta din urmă fiind cea care transportă sarcina utilă, formată din capsula presurizată European Lunar Lander (ELL).
Capsula transportă echipamente de urmărire şi telemetrie prin radio şi satelit, precum şi camere de luat vederi. Ea va fi scoasă în spaţiu de treapta a treia, urmând apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră şi de aterizare în Marea Neagră, prin paraşutare.
Racheta Helen a fost proiectată şi construită din fonduri exclusiv private, obţinute din sponsorizări şi donaţii, ARCA fiind o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale.