Consiliul Tesla îi cere lui Elon Musk să demisioneze

În ultimul an, Musk a trecut de la o poziţie destul de neutră şi detaşată din punct de vedere politic la o implicare politică extremă - şi adesea într-un grad şocant. Potrivit Clean Technica, tendinţele extremiste ale acestuia au deranjat dramatic milioane de oameni din SUA, Regatul Unit, Germania, Franţa şi multe, multe alte locuri.
Toate acestea au dus la scăderi semnificative ale vânzărilor, precum şi la proteste în magazinele Tesla, proprietari de Tesla care şi-au pus abţibilduri pe maşini pentru a se disocia de Elon Musk şi chiar la acte ilegale de vandalism şi violenţă pe care oamenii cu scaun la cap nu le-ar sprijini sau nu le-ar aproba vreodată.
Dar, când se ajunge la proteste şi autocolante de protecţie, ştii că trebuie să existe şi un anumit grad de reacţie a pieţei. De fapt, vânzările Tesla au scăzut mult mai mult în 2025 decât în 2024.
Desigur, actualizarea modelului Tesla Model Y a zguduit puţin lucrurile - liniile de producţie au trebuit să fie închise şi refăcute, unii cumpărători au aşteptat noul Model Y etc.
Dar pare foarte puţin probabil ca acest lucru să fi cauzat o scădere atât de mare a vânzărilor, aşa cum am văzut, mai ales având în vedere tot felul de alte dovezi care arată că viaţa lui Musk la Casa Albă, în birourile DOGE şi adesea chiar lângă sau în spatele lui Donald Trump afectează vânzările Tesla.
Apoi, mai sunt postările aproape constante (care arată semne clare de lipsă de somn), preocuparea pentru alte companii (X a lui Elon Musk fuzionând cu xAI a lui Elon Musk... rachetele SpaceX explodează în timp ce altele aduc astronauţii acasă), drama cu mama celui de-al 11-lea (sau al 12-lea?) copil al său, numeroasele procese, iar distragerile continuă şi continuă.
Orice consiliu de administraţie rezonabil şi independent al unei companii Fortune 500 l-ar fi chemat pe directorul general în sala de consiliu cu mult timp în urmă şi i-ar fi spus: „Hei, trebuie să te concentrezi pe compania noastră şi pe îmbunătăţirea acestor cifre sau trebuie să pleci”.
Ei bine, consiliul de administraţie al Tesla nu este tocmai rezonabil şi independent. Lui Musk i s-a permis să compromită marca Tesla (la construirea căreia a contribuit cândva decisiv) şi să ducă vânzările din ce în ce mai în jos, în timp ce consiliul de administraţie a rămas tăcut şi aparent inutil. Până astăzi, pentru că a apărut vestea potrivit căreia consiliul de administraţie al Tesla i-a cerut lui Elon Musk să se retragă din funcţia de CEO. (Şi asta imediat după ce a pierdut o bătălie la Curtea Supremă din Wisconsin în care, din anumite motive, îşi băgase nasul şi milioane de dolari).
Musk va avea în continuare un rol în cadrul companiei, dar nu o va conduce şi nu va fi imaginea principală a companiei. Totuşi, nu este încă clar cine va fi noul CEO.