Consiliul Europei, mişcare fără precedent: Va evalua de urgenţă modificarea legilor Justiţiei

Modificarea legilor justiţiei operată în Parlament de coaliţia PSD-ALDE a atras atenţia Consiliului Europei, care are de gând să analizeze de urgenţă situaţia de la noi din ţară.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
11.12.2017

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism din cadrul Consiliului Europei, a luat decizia într-o şedinţă excepţională să demareze de urgenţă evaluări ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, reiese dintr-un comunicat de presă publicat luni de forul european.

"În Parlamentul României au intrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, care urmează să fie adoptate în procedură de urgenţă. Mai multe instituţii din România şi din străinătate şi-au exprimat îngrijorarea că aceste propuneri afectează eficienţa luptei împotriva corupţiei şi subminează independenţa sistemului judiciar. De asemenea, în ceea ce priveşte Polonia, temeri asemănătoare au fost exprimate în privinţa a două proiecte de lege privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional al Justiţiei", a transmis Consiliul European.

Astfel, şefii delegaţiilor la GRECO ale României şi Poloniei trebuie să transmită, până la 15 ianuarie, informaţii privind respectivele proiecte de legi pentru pregătirea rapoartelor de evaluare.

Evaluările efectuate de GRECO se vor desfăşura în a doua parte a lunii ianuarie şi în luna februarie, după care va urma analiza finală în cadrul sesiunii plenare a organismului european din martie.

Demersul este fără precedent.

GRECO face astfel apel în premieră la o prevedere din regulamentul său introdusă recent pentru a permite "o procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale".

O astfel de mişcare poate fi demarată numai în cazul în care o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau o schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupţie ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor