Consiliul de Securitate rus critică SUA pentru refuzul de a desfăşura atacuri aeriene comune în Siria
alte articole
Adjunctul şefului Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov, a acuzat SUA că operează pe baza unui standard dublu în Siria, după ce Washingtonul a negat rapoartele că ar fi căzut de acord cu Moscova să înceapă să bombardeze împreună grupul extremist Frontul al-Nusra din Siria, ce este afiliat la reţeaua teroristă Al-Qaeda în Siria.
“Există peste tot nuanţe ale intereselor naţionale. Aşadar, acest lucru înseamnă că ei pot înţelege un lucru într-o manieră diferită. [În acest caz] ei consideră că există terorişti buni şi răi”, a declarat el.
Rusia şi SUA au căzut de acord asupra căror grupuri înarmate să opereze în războiului civil sirian ca ţinte justificate, dar în ceea ce priveşte Frontul al-Nusra continuă să rămână separate.
Lukianov a refuzat să comenteze despre o posibilă acţiune rusească unilaterală împotriva al-Nusra dacă Washingtonul nu va accepta în cele din urmă oferta Kremlinului. Acţiunea comună a fost propusă în mod deschis de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la o întâlnire televizată în 20 mai.
Conform lui Şoigu, operaţiunea combinată ar fi început cinci zile mai târziu.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a negat în 20 mai că s-ar fi ajuns la vreun acord în acest sens.
“Nu există niciun acord pentru lovituri aeriene comune cu ruşii în Siria”, a susţinut Kirby. Totuşi, cele două tabere evaluează “propunerile pentru crearea unui mecanism durabil pentru monitorizarea şi implementarea mai eficientă a acordului de încetare a ostilităţilor”, a adăugat Kirby.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, a declarat că nu s-a primit nicio propunere oficială, adăugând că cooperarea rămâne limitată la siguranţa în spaţiul aerian aglomerat.
Rusia a intrat în conflictul sirian la sfârşitul lunii septembrie în 2015. Deşi a susţinut că atacă Statul Islamic şi alte grupuri teroriste, precum Frontul al-Nusra, oficialii şi observatorii din Occident au acuzat Moscova că operaţiunile sale aeriene au urmărit în principal să îl susţină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.
În acest rol, loviturile aeriene ruseşti par să fi vizat predominant zonele controlate de ceea ce SUA şi aliaţii săi consideră a fi elemente moderate ale forţelor de opoziţie din Siria.
Frontul al-Nusra şi Statul Islamic sunt organizaţii teroriste interzise în Rusia.