Consiliul de Securitate rus critică SUA pentru refuzul de a desfăşura atacuri aeriene comune în Siria

Kremlinul a criticat Washingtonul pentru refuzul său de a colaboră în Siria în privinţa organizării şi desfăşurării unor atacuri aeriene comune împotriva grupului terorist al-Nusra. Moscova a dat de înţeles că ar putea acţiona unilateral împotriva acelui grup terorist.
Avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aerianaă Hmeimim din Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.05.2016

Adjunctul şefului Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov, a acuzat SUA că operează pe baza unui standard dublu în Siria, după ce Washingtonul a negat rapoartele că ar fi căzut de acord cu Moscova să înceapă să bombardeze împreună grupul extremist Frontul al-Nusra din Siria, ce este afiliat la reţeaua teroristă Al-Qaeda în Siria.

“Există peste tot nuanţe ale intereselor naţionale. Aşadar, acest lucru înseamnă că ei pot înţelege un lucru într-o manieră diferită. [În acest caz] ei consideră că există terorişti buni şi răi”, a declarat el.

Rusia şi SUA au căzut de acord asupra căror grupuri înarmate să opereze în războiului civil sirian ca ţinte justificate, dar în ceea ce priveşte Frontul al-Nusra continuă să rămână separate.

Lukianov a refuzat să comenteze despre o posibilă acţiune rusească unilaterală împotriva al-Nusra dacă Washingtonul nu va accepta în cele din urmă oferta Kremlinului. Acţiunea comună a fost propusă în mod deschis de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la o întâlnire televizată în 20 mai.

Conform lui Şoigu, operaţiunea combinată ar fi început cinci zile mai târziu.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a negat în 20 mai că s-ar fi ajuns la vreun acord în acest sens.

“Nu există niciun acord pentru lovituri aeriene comune cu ruşii în Siria”, a susţinut Kirby. Totuşi, cele două tabere evaluează “propunerile pentru crearea unui mecanism durabil pentru monitorizarea şi implementarea mai eficientă a acordului de încetare a ostilităţilor”, a adăugat Kirby.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, a declarat că nu s-a primit nicio propunere oficială, adăugând că cooperarea rămâne limitată la siguranţa în spaţiul aerian aglomerat.

Rusia a intrat în conflictul sirian la sfârşitul lunii septembrie în 2015. Deşi a susţinut că atacă Statul Islamic şi alte grupuri teroriste, precum Frontul al-Nusra, oficialii şi observatorii din Occident au acuzat Moscova că operaţiunile sale aeriene au urmărit în principal să îl susţină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

În acest rol, loviturile aeriene ruseşti par să fi vizat predominant zonele controlate de ceea ce SUA şi aliaţii săi consideră a fi elemente moderate ale forţelor de opoziţie din Siria.

Frontul al-Nusra şi Statul Islamic sunt organizaţii teroriste interzise în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor