Erdogan: UE, paradis sigur pentru grupurile teroriste

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat ţările europene de adăpostirea flancurilor politice ale grupurilor teroriste.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

"Ţări europene continuă să fie adăposturi sigure pentru aripile politice ale grupurilor teroriste. Acesta fiind cazul, este o comedie neagră cînd UE critică ţara noastră din cauza definiţiei terorismului", a declarat Erdogan într-un discurs marţi la Ankara .

Remarcile sale au fost făcute ca reacţie la o solicitare a Uniunii Europene ca Turcia să-şi modernizeze legile anti-teroriste şi să le aducă la standarde europene.

"În primul rând, ne aşteptăm ca ţările UE să-şi îndrepte propriile legi care susţin terorismul", a adăugat el.

Săptămâna trecută, UE a cerut statelor membre să scutească resortisanţii turci de la obligativitatea vizelor în schimbul reducerii fluxului de refugiaţi din Turcia către Europa, conform cerinţelor unui acord bilateral din martie, care prevede, de asemenea, ca Turcia să îndeplinească anumite criterii, inclusiv schimbarea legilor sale anti-terorism despre care criticii afirmă că afectează drepturile fundamentale.

Europa se confruntă cu un aflux de refugiaţi fără precedent care fug din zonele conflictuale din Africa şi din Orientul Mijlociu, în special din Siria.

Turcia a fost implicată în sprijinirea suniţilor sirieni (pe care îi numeşte “takfiris”) oferind sprijin logistic militar acestora şi facilitând intrarea teroriştilor pe teritoriul sirian după ce criza a început în 2011.

Luni, Erdogan a sugerat că Turcia nu va satisface cererea UE de reformare a legislaţiei anti-terorism. El a criticat, de asemenea, UE pentru că a lăsat Turcia "singură" în ceea ce el a pretins a fi lupta ţării sale împotriva Daesh.

"În Siria niciunul dintre cei care spun că se luptă cu Daesh nu a suferit pierderile noastre, şi nici nu a plătit un preţ atât de greu ca noi", a mai reiterat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe