Consiliul Aviaţiei al ONU declară Rusia responsabilă pentru doborârea zborului MH17

Consiliul Aviaţiei al ONU a decis că Rusia este responsabilă pentru doborârea unui avion malaysian deasupra Ucrainei, incident aviatic în urma căruia au murit toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului, informează The Guardian.
În 2014, zborul MH17 se deplasa de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost doborât de o rachetă rusă sol-aer în timp ce survola estul Ucrainei, în timpul luptelor dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene. Printre victime se aflau 196 de cetăţeni olandezi şi 38 de cetăţeni sau rezidenţi australieni.
Consiliul Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) va analiza în următoarele săptămâni ce formă de despăgubire este necesară, au declarat Guvernele Australiei şi Olandei.
Ministrul de Externe al Australiei, Penny Wong, a declarat că guvernul său salută decizia şi a îndemnat ICAO să acţioneze rapid pentru a stabili măsurile de despăgubire.
„Solicităm Rusiei să-şi asume în sfârşit responsabilitatea pentru acest act de violenţă îngrozitor şi să ofere despăgubiri pentru comportamentul său grav, în conformitate cu dreptul internaţional”, a declarat Wong într-un comunicat.
Olanda şi Australia doresc ca Consiliul OACI să ordone Rusiei să înceapă negocierile privind despăgubirile, a declarat ministrul olandez de Externe.
„Decizia este un pas important către stabilirea adevărului şi obţinerea dreptăţii şi responsabilităţii pentru toate victimele zborului MH17, precum şi pentru familiile şi persoanele dragi ale acestora. Decizia aceasta transmite, de asemenea, un mesaj clar comunităţii internaţionale: statele nu pot încălca dreptul internaţional fără a fi trase la răspundere”, a declarat Caspar Veldkamp.
„Federaţia Rusă nu şi-a respectat obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului aerian internaţional în cazul doborârii zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014”, a transmis ICAO, luni seara, într-un comunicat, menţionând că este pentru prima dată în istoria sa când consiliul său a luat o decizie cu privire la fondul unui litigiu între state membre.
Agenţia, cu sediul la Montreal, stabileşte standardele globale în domeniul aviaţiei adoptate de cele 193 de state membre, dar nu are putere de reglementare.
Australia şi Ţările de Jos au solicitat despăgubiri şi scuze, însă Rusia, care a negat implicarea sa în ciuda concluziilor unei anchete internaţionale, s-a retras unilateral din negocierile cu cele două ţări în octombrie 2020. Cazul cu OACI a fost iniţiat în 2022 de Australia şi Ţările de Jos.
În noiembrie 2022, judecătorii olandezi au condamnat în contumacie doi bărbaţi ruşi şi un bărbat ucrainean pentru omor, pentru rolul lor în atac. Moscova a calificat hotărârea drept „scandaloasă” şi a transmis că nu va extrăda cetăţenii săi.
În 2023, o echipă de anchetatori internaţionali din Ţările de Jos, Australia, Malaezia, Belgia şi Ucraina a declarat că există „indicii puternice” că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat personal decizia de a furniza racheta care a doborât zborul MH17.