Consilierul lui Putin: Intrarea Moldovei în UE va afecta rezolvarea conflictului transnistrean

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Eventuala asociere a Uniunii Europene cu Moldova va genera o mulţime de efecte negative în rezolvarea conflictului transnistrean, a declarat, într-un interviu acordat presei, Serghei Glaziev, consilierul pentru integrarea eurasiatică al Preşedintelui Rusiei, în timpul forumului eurasiatic "Inovaţiile şi integrarea internaţională", care a avut loc în Italia.

Glaziev a opinat că "Alianţa Nord Atlantică are stăpânire asupra birocraţilor europeni, determinându-i să ia decizii care nu corespund nici intereselor Europei, nici intereselor cooperării noastre economice, decizii care provoacă conflicte". "Aceasta se referă şi la proiectele acordurilor de asociere a anumitor ţări cu Uniunea Europeană: acordul cu Ucraina, deja parafat şi care urmează să fie semnat în luna noiembrie, şi acordul cu Moldova care se elaborează în regim închis", a afirmat oficialul rus. În opinia sa, "analiza impactului acordului cu Ucraina arată că acesta este vădit în defavoarea acesteia şi că, foarte probabil, va conduce la înrăutăţirea bruscă a balanţei de comerţ şi de plăţi a ţării şi, ca urmare, la default-ul ei. Eventuala asociere a Uniunii Europene cu Moldova va genera o mulţime de efecte negative în rezolvarea conflictului transnistrean".

Consilierul lui Putin a calificat relaţiile Chişinăului şi ale Kievului cu UE drept "o variantă de presiune prin forţă" asupra partenerilor Rusiei. "Mă uimeşte superficialitatea negociatorilor din partea UE, care comit constant imixtiuni în treburile interne ale Ucrainei şi ale Moldovei, îşi impun opinia, înşeală ... Acestea sunt impuse să semneze acorduri comode, fiind puse într-o dependenţă unilaterală de birocraţia europeană, sunt lipsite de suveranitate şi din aceasta vor rezulta pierderi economice şi umane mari nu doar pentru aceste ţări, dar şi pentru UE", a spus Glaziev.