Vizita regală la Chişinău, marcată de un incident jenant

Monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei Republicii Moldova
Monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei Republicii Moldova (Epoch Times)

"Vizita regală, marcată de un incident jenant", comentează, miercuri, Adevărul, în legătură cu protestul de marţi al unui grup de persoane care i-a împiedicat pe principesa Margareta şi pe principele Radu să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău.

"Cei care au fost acolo au dat dovadă de lipsă de bun-simţ, s-au comportat ca nişte bădărani", a comentat directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă. El a adăugat că, indiferent dacă vizita musafirilor de peste Prut a fost una oficială sau informală, Ministerul de Interne trebuia să prevină apariţia unor asemenea incidente.

Şefa Biroului Migraţie şi Azil, Olga Poalelungi, explică, în Adevărul, de ce a fost nevoie să fie instalate şi cum vor funcţiona cele şase oficii teritoriale din Zona de Securitate. Este vorba de extinderea posibilităţilor de luare la evidenţă a cetăţenilor străini care intră în Republica Moldova din Ucraina, prin segmentul moldo-ucrainean al frontierei de stat, necontrolat de autorităţile moldave. Procedura de luare la evidenţă a străinilor există în Republica Moldova din a doua jumătate a anilor '90. În prezent există circa 42 de asemenea oficii. Evidenţa străinilor se face în toate ţările lumii. Este o regulă absolut normală pentru fiecare stat care controlează regimul de şedere a străinilor pe teritoriul său. Locuitorii din raioanele de est care deţin acte de călătorie eliberate de autorităţile competente ale altor state nu sunt obligaţi să fie luaţi în evidenţă, scrie Adevărul.

Publicistul Petru Bogatu scrie în Ziarul Naţional că, după mai multe declaraţii belicoase, soldate cu boicotarea vinului moldovenesc, Kremlinul a bătut brusc în retragere. Autorul se întreabă "dacă ruşii s-au speriat de ameninţările cu boicotul Olimpiadei de la Soci şi Campionatul Mondial de Fotbal?".

"Mai mulţi comentatori, experţi, vedete ale sportului şi oameni politici afirmau la unison că Putin a obţinut dreptul de a le organiza prin mişmaşuri şi corupere şi îndemnau la boicotarea internaţională a celor două mari acţiuni sportive. Tapajul din mass-media a stârnit o adevărată panică la Moscova. Însă, de îndată ce Kremlinul a lăsat-o mai moale, dând de înţeles că va renunţa la embargouri, s-a domolit întrucâtva şi campania pentru boicotarea Olimpiadei şi Campionatului Mondial de Fotbal", observă autorul.

Chiar dacă autorităţile de la Chişinău şi cei de la Gazprom nu vor reuşi să semneze un nou contract, după ce va expira actuala înţelegere la 31 decembrie 2013, Federaţia Rusă nu poate să sisteze livrările de gaze, deoarece aceste gazoducte alimentează, de asemenea, şi statele balcanice, inclusiv Turcia, susţine expertul Veaceslav Berbeca, citat de Timpul. "Este puţin probabil ca, din cauza unor neînţelegeri cu R. Moldova, autorităţile de la Moscova să decidă sistarea livrărilor de gaze către alţi consumatori", afirmă expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe