Aleksei Navalnîi a primit la recurs cinci ani de închisoare cu suspendare

Liderul dizident rus Alexei Navalnîi, 16 octombrie 2013
Liderul dizident rus Alexei Navalnîi, 16 octombrie 2013 (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)

Justiţia rusă s-a pronunţat miercuri în apelul înaintat de către Aleksei Navalnîi faţă de condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare şi a emis sentinţa conform căreia se menţine pedeapsa de cinci ani, dar de data aceasta pedeapsa este cu suspendare, aşa că principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin nu va mai fi încarcerat, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

Piotr Ofiţerov, acuzat în acelaşi dosar, a primit de asemenea, o pedeapsă cu suspendare, sentinţa anterioară fiind de patru ani de închisoare cu executare.

Navalnîi şi Ofiţerov au fost condamnaţi pe 18 iulie într-un proces în care au fost judecaţi pentru deturnare de fonduri. Navalnîi şi contestatarii lui Putin afirma că această sentinţă, care a stârnit un val de proteste pe plan internaţional, a fost motivată politic.

În luna septembrie, Navalnîi a participat la alegerile pentru postul de primar al Moscovei, pe care le-a pierdut în favoarea primarului în funcţie, Serghei Sobianin. Navalnîi a reclamat fraudarea alegerilor şi a cerut renumărarea voturilor, dar conform rezultatelor oficiale a obţinut 27% din voturi, considerat un rezultat bun pentru un lider al opoziţiei.