Redactorul-şef adjunct al ziarului rus de opoziţie „Novaia Gazeta” a fost bătut şi jefuit la Moscova

Presa de la Moscova relatează că Serghei Sokolov, redactorul-şef adjunct al ziarului rus de opoziţie „Novaia Gazeta” a fost bătut şi jefuit în timp ce se întorcea acasă, sâmbătă.
Demonstraţie de comemorare a asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia în Moscova. Jurnalista, cunoscută pentru critica deschisă faţă de politica de abuzuri dusă de Kremlin împotriva Ceceniei şi în special faţă de muşamalizarea actelor de teroare comise de Armata Rusă în timpul celor două războaie, a fost asasinată în scara blocului în care locuia, în 2006. (Alexey SAZONOV/AFP/Getty Images)
Gina Zaragiu
13.10.2013

Presa de la Moscova relatează că Serghei Sokolov, redactorul-şef adjunct al ziarului rus de opoziţie „Novaia Gazeta” a fost bătut şi jefuit în timp ce se întorcea acasă, sâmbătă.

Conform rapoartelor poliţiei, Sokolov a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale, dar a refuzat să fie internat. El acuză că i-a fost furată geanta în care avea laptopul şi un hard disk.

În 2012, Sokolov a declarat că a fost ameninţat de şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei (SK), Aleksandr Bastrîkin. Sokolov spune că oficialul, care era nemulţumit de un articol, l-a dus într-o pădure şi l-a ameninţat cu moartea. „Novaia Gazeta” este renumită pentru articolele de investigaţie despre corupţie şi campanii împotriva abuzurilor poliţiei.

Bastrîkin, investigatorul şef al Rusiei, a recunoscut mustrarea publică a lui Serghei Sokolov, dar a negat că i-a ameninţat viaţa jurnalistului care a fugit ulterior din ţară.

Reamintim că unul dintre reporterii seniori ai „Novaia Gazeta”, Anna Politkovskaia, a fost împuşcată mortal la Moscova, în 2006, într-un caz care a rămas în curs de investigare.

Şeful lui Sokolov l-a acuzat pe Bastrîkin printr-o scrisoare publică

În anul 2012, editorul şef, Dmitri Muratov, a folosit o scrisoare deschisă adresată lui Bastrîkin, ca să-l acuze că a ameninţat viaţa lui Sokolov. Potrivit lui Muratov, Bastrîkin l-a invitat întâi pe Sokolov să-l însoţească la o conferinţă în Caucazul de Nord, în oraşul Nalchik la 4 iunie 2012.

La conferinţă - a continuat Muratov - şeful SK l-a mustrat public pe Sokolov pentru un articol în care acesta îl acuza pe Bastrîkin de a nu fi pedepsit pe autorii unei crime în masă petrecută în 2010, la Kushchevskaya în sudul Rusiei.

Înregistrarea schimbului de replici a celor doi bărbaţi a fost publicată de către site-ul de ştiri rus, Life News.

Aleksandr Bastrîkin: Munca este atât de istovitoare încât nu se pune problema excursiilor de studiu ale naturii

Sokolov poate fi auzit cerându-şi scuze pentru tonul articolului său, dar nu pentru esenţa lui. După mai multe replici, şeful SK l-a dat afară din cameră pe Sokolov.

În scrisoarea sa, Muratov îl acuză pe şeful SK de o a doua confruntare cu editorul său adjunct, de data aceasta fără martori. El spune ca cei doi s-au întors la Moscova, în acelaşi avion din Nalchik, dar pe drumul de întoarcere de la aeroport, gărzile lui Bastrîkin l-au dus pe Sokolov într-o pădure din afara Moscova, unde şeful SK l-a confruntat din nou.

Spunând că nu vrea să citeze exact cuvintele adresate de Bastrîkin lui Sokolov, Muratov a scria: "Într-un acces de furie ai ameninţat grosolan viaţa subalternului meu".

"Şi chiar ai făcut o glumă bună spunând că ancheta ar fi condusă chiar de tine".

Aleksandr Bastrîkin a recunoscut că l-a confruntat pe Sokolov la conferinţa, cu toate acestea, el a negat confruntarea ulterioară din pădure spunând: "Munca este atât de istovitoare încât nu se pune problema excursiilor de studiu ale naturii".

Răspunzând la scrisoarea lui Muratov, el a descris-o ca pe un "amestec artistic de fapte şi minciuni " .

Reacţionând la rapoartele de ameninţare, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor s-a declarat "profund tulburat" şi a cerut preşedintelui Vladimir Putin începerea unei anchete independente (http://www.cpj.org/2012/06/novaya-gazeta-deputy-editor-threatened-in-russia.php).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor