Consilier prezidenţial: "Relaţia dintre România şi SUA se va aprofunda. Suntem fraţi de arme"

 Personalul armatei române in baza de la Deveselu
Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Consilierul prezidenţial Iulian Fota apreciază că, odată cu realegerea lui Barack Obama ca preşedinte al SUA, relaţia dintre România şi SUA se va aprofunda, iar victoria acestuia în faţa lui Mitt Romney nu este o surpriză.

România şi SUA trebuie să găsească noi proiecte comune în al doilea mandat al lui Barack Obama, care va fi un preşedinte diferit în următorii săi patru ani la Casa Albă, a precizat miercuri consilierul prezidenţial Iulian Fota, într-un interviu la RFI.

Iulian Fota a mai adăugat că, pentru modul cum a gestionat economia în primul mandat, i-ar da nota 8 lui Obama.

Pentru Iulian Fota, victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din SUA în faţa lui Mitt Romney nu este o surpriză:

"M-am aşteptat la victoria lui Obama. Nu cred că putem vorbi de un preşedinte slăbit. Câştigând alegerile, este reconfirmat. Cred că va fi în schimb un preşedinte diferit, pentru că agenda este diferită. Eu cred că al doilea mandat al preşedintelui Obama va fi mult mai dificil decât primul, este mult mai complicat, agenda este mult mai largă, iar unele dintre chestiuni sunt de importanţă globală, de aceea şi toată această atenţie acordată acestor alegeri".

"Dacă ar fi să dăm o notă la economie, la modul în care preşedintele Obama a gestionat economia în primul mandat, eu i-aş da un 8, pentru că a reuşit să refacă până la urmă fundamentele economice ale Americii. Să nu uităm că 2011 a fost pentru prima dată când sectorul industrial a produs locuri de muncă în America.

Deci America se reindustrializează, ceea ce este foarte important. Din punctul ăsta de vedere, chiar dacă a fost dificil şi aşteptările au fost mari, preşedintele Obama a reuşit să repună economia americană pe un fundament bun. Acum rămâne ca în al doilea mandat să consolideze ceea ce a făcut şi să se implice mai mult, aici ar avea un rol foarte mare de jucat, în gestionarea şi economiei globale, pentru că este foarte important ce se întâmplă global.

Or global şi China începe să scadă şi India, ţările emergente încep să-şi piardă combustibilul, aburul şi ca atare, economia mondială va fi mult mai complicată în următorii ani ca până acum", a mai declarat consilierul prezidenţial.

Ambasadorul SUA: Plecarea mea din România este un moment dulce-amărui

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, l-a felicitat miercuri dimineaţă pe Barack Obama pentru cel de-al doilea mandat de preşedinte al SUA. Cu această ocazie, Gitenstein şi-a anunţat plecarea din România pentru a i se alătura democratului Obama.

Eu cred că al doilea mandat al preşedintelui Obama va fi mult mai dificil decât primul, este mult mai complicat, agenda este mult mai largă, iar unele dintre chestiuni sunt de importanţă globală, de aceea şi toată această atenţie acordată acestor alegeri

Barack Obama a fost reales marţi în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, depăşind pragul de 270 de voturi din partea "marilor electori", necesar pentru a-l învinge pe rivalul său republican Mitt Romney.

„Tocmai i-am trimis un e-mail vicepreşedintelui SUA pentru a-l felicita pentru rezultat. Oricât îmi doresc să mă întorc acasă, la copii şi nepoţi, este un moment dulce-amărui că plec din România. Este şi un moment de emoţie şi bucurie pentru mine, în sensul că eu am crescut în sudul segregat al SUA, în care afro-americanii nici nu puteau vota, iar acum eu lucrez pentru un preşedinte afro-american, care tocmai a fost reales. Asta demonstrează că mesajul Americii este că, dacă există calitate şi curaj, se poate reuşi”, a declarat Mark Gitenstein după ce a aflat rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA.

"Şi alegerile acestea vor avea un impact major asupra lumii"

În cadrul petrecerii organizate cu ocazia alegerilor prezidenţiale din SUA, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a susţinut marţi seară un discurs în care a anunţat că el şi soţia sa au votat pe Internet şi a fost pentru prima oară când nu s-au aflat în SUA la alegeri.

„Este, de asemenea, pentru prima oară în 30 de ani când nu sunt în SUA, pentru a lucra într-o campanie pentru Partidul Democrat. Trebuie să spun că alegerile americane arată diferit de la mii de kilometri depărtare şi poate puţin mai clar decât din sufrageria noastră din Washington. Îmi dau seama aici că, în primul rând, colegiul de electori este foarte greu de explicat de la distanţă. Un alt aspect evident de la distanţă este suma mare de bani pe care o cheltuim pentru organizarea alegerilor - am înţeles că anul acesta este vorba despre 6 miliarde de dolari”, a precizat ambasadorul.

Mark Gitenstein a mai afirmat că şi aceste alegeri vor avea un impact major asupra lumii.

„Dacă eşti român sau străin, e foarte greu să înţelegi ce înseamnă aceste alegeri. Sunt mândru de politica americană, sunt mândru să fac parte din acest sistem. Cred că şi alegerile acestea vor avea un impact major asupra lumii, la fel ca şi alegerile trecute, şi nu îmi voi exprima preferinţele”, a mai spus Mark Gitenstein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne